Nu întâmplător Babele sunt în număr de 9, o cifră cu semnificații magice, des întâlnită în vechiul calendar lunar carpatin. Sărbătoarea Dochiei deschide în spiritualitatea populară, șirul unor bogate manifestări ce sunt departajate de câte 9 zile (Mucenicii, Alexiile, Blagovestenia).

Cea mai strașnică și mai capricioasă dintre Babe este Baba Dochia, care stă la cumpăna dintre iarnă și vară, dintre anul vechi și anul nou. Vremea capricioasă din această perioadă este pusă pe seama caracterului Babei Dochia, iar dacă se încălzește treptat se spune că ”Baba Dochia își leapădă cojoacele”. Fiecare cojoc este luat de celelalte babe numite după zilele săptămânii: Lunica, Martica, Marcuriana, Joița, Virița, Sitița și Domnica. Primele 3 zile ale lui martie se mai numesc ”baba de primăvară” (1 martie), ”baba de vară” (2 martie) și ”baba de toamnă” (3 martie) și se spune că așa cum vor fi aceste zile, așa vor fi și cele trei anotimpuri. Ultima zi a Babelor, 9 martie, se suprapune peste o mare sărbătoare creștină: cei 40 de mucenici de la Sevastia.

Pe 9 martie își serbează ziua numelui persoanele care nu au patroni printre sfinții din calendar.

Zilele Babelor diferă ca număr de la o zona la altă. De exemplu, în Muntenia sunt 12 babe, iar în Maramureş, se obişnuieşte „bătutul uşilor”, pentru a goni iarna din casă. Aici, Baba Dochia se mai numeşte şi Odochia, tot aici se obişnuieşte „botezul” babei pe care ţi-ai ales-o. Mai exact, se rebotează copiii bolnavi cu alte nume, pentru ca răul să nu-i mai găsească. În unele zone ale Moldovei, se alege ziua după data de naştere.

Citește și: 1 Martie | Miturile mărțișorului, obiceiuri și tradiții. Semn al sosirii primăverii

Atunci când aceasta este un număr mai mare de nouă, se împarte şi se alege unul din rezultate sau se adună cele două cifre componente.

În Ardeal, babele se numesc şi Vântoase, iar în Muntenia este obiceiul că de Babe să fie aleasă câte o bătrână din sat. Dacă ziua aleasă este frumoasă, înseamnă că bătrână respectivă este bună la suflet. Dacă este frig, bate vântul, plouă sau ninge, înseamnă că baba e rea la inima şi este considerată responsabilă pentru vremea urâtă.

Chiar dacă cei mai mulţi cred că doar femeile îşi alegeau o zi din cele nouă, aflaţi că şi flăcăii îşi alegeau o babă, iar cum le era ziua, aşa le era şi viitoarea nevastă.

În unele părţi ale ţării, alegerea babei este condiţionată de data naşterii. Cu alte cuvinte, ziua în care te-ai născut se tranformă în ziua babei tale. Dacă îţi serbezi ziua pe 7 mai, baba ta va fi 7 martie, dacă eşti născut pe 11 septembrie, baba ta va fi pe 2 martie (1+1), iar dacă ai venit pe lume pe 29 iunie, baba ta va fi tot pe 2 martie (2+9=11, 1+1=2).

Sunt şi zone ale ţării unde nu se ţine cont de această regulă, iar oamenii aleg baba după bunul plac, după ziua norocoasă, ori după anumite cifre care le poartă noroc.

About the author

Dialog Online