Mucenicii moldoveneşti sau sfinţişori, așa cum mai sunt denumiți în anumite zone ale țării, sunt preparatele care nu lipsesc de pe masă de Sfinții 40 de Mucenici, din 9 martie.

Timp de preparare: 60 min
Timp de gatire: 60 min
Gata in: 120 min
Ingrediente
1 kg făină
400 g zahăr
4 ouă
100 g margarină
40 g drojdie
400 ml lapte
200 g miere
200 g nucă măcinată
50 ml ulei
esenţe după gust

Mucenici moldovenești – rețetă pas cu pas

În Moldova, rețeta de mucenici este dulce și aromată, deoarece aluatul copt de mucenici este asemănător aluatului de cozonac, iar la final toți sunt unși cu miere și nucă. Pentru că sunt nelipsiți de la masa de sărbătoare, mai jos îți spunem rețeta pas cu pas pentru mucenici moldovenești.

Citește și: Se apropie data de 9 martie! Iată care este semnificația celor 40 de Mucenici

Mod de preparare mucenici moldovenești:

Din drojdie, 2 linguriţe de zahăr, puţin lapte şi puţină făina, luate din ingredientele de mai sus, se face o maia care se lasă la crescut.
Se cerne făina într-un vas, i se face o gaură la mijloc în care se pun maiaua crescută, 3 ouă bătute cu un praf de sare, 200 g zahăr, laptele, margarina moale şi aromele.

Se frământă aluatul cu mâinile înmuiate în ulei şi se lasa la dospit. Din aluatul crescut se rupe câte o bucată de mărimea unui măr din care se fac 2 suluri lungi şi subţiri care se împletesc în forma cifrei 8.
Se lasa sfinţişorii puţin la crescut, se ung cu un ou batut, se aşază într-o tavă unsă cu ulei şi tapetată cu hârtie de copt. Se dau la cuptorul preîncalzit până se rumenesc.

Citește și: Se apropie data de 9 martie! Iată care este semnificația celor 40 de Mucenici

About the author

Dialog Online