La data de 9 martie, în calendarul ortodox sunt pomeniți cei 40 de mucenici din Sevastia. Aceștia au fost martirizați în Capadochia in timpul imparatului roman Licinius. Aceștia erau ostași, iar conducătorul lor miltar se numea Agricola, un aspru luptător împotriva creștinilor.

Acesta află ca un grup de 40 de ostași din subordinea sa a refuzat să se închine idolilor. Aflând că sunt creștini, le-a ordonat să își lase credința. În numele celor 40 a răspuns Chirion, cel mai mare în grad dintre ei: ,,Cum am luptat și am biruit pe vrăjmași, pentru împăratul pământesc, tot așa vom lupta și pentru împăratul ceresc, împotriva vrăjmașilor Lui”.

Neputând să îi convingă să renunte la credința în Hristos, Agricola a ordonat ca cei 40 de tineri ostași să fie obligați să intre — dezbrăcați— în lacul Sevastia, care era în acea perioadă a anului aproape înghețat. Unul dintre ei nu a rezistat și a iesit din lac, dar, intrand în baia calda cu care erau ademeniți cei din lac, a murit. Numărul mucenicilor s-a completat cu unul dintre cei care ii păzeau. Acesta, văzând tăria martirilor, s-a declarat și el creștin și a intrat în lac, alături de ceilalți. După ce au fost scosi din apă, martirilor li s-au sfărâmat gleznele, apoi au fost arși de vii.

Ziua de 9 Martie – Mucenici

Ziua de Macinici (9 martie) marcheaza începutul anului agrar, limita între iarna și vară. Acum se încheie zilele reci ale babei Dochia când, conform tradiției aceasta moare și se transformă în stană de piatră. Urmează vremea călduroasă din zilele Moșilor.

Citește și: Mod de preparare mucenici moldovenești: rețetă de mucenici dulci și aromați

Pe data de 9 martie, este ziua în care gustăm din mucenicii preparați de bunica, dar și ziua în care tradiția populară spune că trebuie sa bei 40 sau 44 de pahare cu vin. Tradiția populară spune că azi e bine sa aprinzi focul prin curți și grădini. Acesta are rol purificator și protector. În unele zone se bate pământul cu maiul pentru alungarea frigului și scoaterea căldurii.

În satele bucovinene se făceau praznice, ocazie în care se dădea pomană celor adunați. Aceștia primeau câte un colăcel, lumină aprinsă și un pahar cu băutură. Oamenii credeau că vinul băut la Macinici se transformă de-a lungul anului în putere de muncă.

În Brasov, mai exact in Săcele, localitatea de lângă Brasov, în fiecare an la data de 9 martie se organizează la Muzeul Etnografic o demonstrație de preparare a măcinicilor. La acest eveniment participă elevi de la școlile din Săcele. Sub o îndrumare atentă, aceștia fac niste preparate delicioase.

Citește și: Mod de preparare mucenici moldovenești: rețetă de mucenici dulci și aromați

About the author

Dialog Online