Petele sunt inevitabile pe haine, indiferent în ce mediu te-ai afla. Peste tot există fel de fel de lichide care se pot vărsa, murdărie care se întinde, iar surprizele (neplăcute) pot apărea când te aștepți mai puțin.
Degeaba vei încerca să te ferești, nu vei reuși decât să te stresezi. Mai bine găsești o modalitate prin care să scapi cât mai ușor de aceste pete. Modalități există pentru fiecare tip de murdărie în parte. Iată câteva:
IARBA
Aplică un tratament înainte de spălare, lăsând să acționeze pentru 15 minute detergentul direct pe pată. Poți folosi și o soluție dintr-o parte oțet și 2 părți apă. Ia o periuță de dinți cu care să freci ușor zona respectivă și continuă cu un detergent cu enzime, care distruge proteinele și înlătură definitiv pata de pe țesătură.
CERNEALA
Pune glicerină sau fixativ pe zona respectivă, după care folosește detergent și foarte puțină apă, freacă ușor și clătește.
ULEI DE MAȘINĂ
Pune materialul cu fața în jos pe un prosop de hârtie și aplică un solvent special pentru ulei. Lasă să se usuce, clătește și apoi bagă la mașina de spălat la cea mai mare temperatură pe care ți-o permite țesătura.

NOROI
Lasă-l să se usuce, apoi perie-l cât se poate de mult și aplică un detergent blând și apă, freacă și clătește. Apoi combină o parte oțet alb cu o parte apă și pune pe zona respectivă, după care bagă la mașină.
RUGINA
Folosește un produs special din comerț pentru îndepărtarea ruginei, sigur pentru țesături. Apoi bagă în mașină, de preferat fără alte haine. Nu adăuga clor, căci acesta poate să decoloreze zona pătată.
RĂȘINĂ SAU CLEI DE COPAC
Înlătură cât poți de mult cu un cuțit sau o lingură. Pune ceva lubrifiant, precum glicerină, și lasă tesatura pe un prosop de hârtie. Clătește și dacă mai este nevoie mai pune puțin detergent, după care bagă haina în mașină.

CEARA
Lasă ceara să se întărească sau să înghețe, băgând-o în congelator pentru 20 de minute. Curăță cât de mult poți din ea, după care poziționează pata deasupra unui bol și de la o înălțime de aproximativ 30 de centimetri toarnă apă fierbinte.
SOS DE LA GRĂTAR
Pune glicerină pe pată și clătește cu apă rece, după 15 minute. Glicerina o găsești la orice farmacie.
SUC DE FRUCTE DE PĂDURE
Pune sub un jet de apă rece, după care aplică un amestec dintr-o parte oțet și 2 apă, lăsând să acționeze 10 minute. Apoi pune un solvent și bagă la mașina de spălat.
SOS DE ROȘII
Pune întâi solvetul și apoi amestecul cu oțet, lăsând câteva minute să acționeze fiecare. După spălare nu ar mai trebui să rămână nici urmă de pată.
MUȘTAR
Pune amoniac diluat, după care lasă un solvent 5 minute și apoi spală.
SOS DE SALATĂ
Amestecă pudră de talc cu amidon petru a absorbi cât se poate de mult uleiul. Ia excesul și clătește cu apă caldă.

CIOCOLATĂ
Fă o soluție dintr-o linguriță de detergent enzimatic și 2 cupe de apă, lasă să acționeze 20 de minute și apoi clătește.
CAFEA
Pune materialul deasupra unui bol și, de la 30 de cm depărtare, toarnă apă caldă. Adaugă un solvent, în cazul în care cafeaua conținea și lapte. Dacă avea zahăr, pune puțină glicerină.

ÎNGHEȚATĂ
Pune imediat apă rece și apoi detergent, această pată ieșind foarte ușor dacă ai grijă de ea foarte repede.
VIN ROȘU
Acoperă pata cu sare, și, ținând din nou materialul deasupra unui bol, toarnă apă caldă spre fierbinte.

CEAI
Procedează la fel ca în cazul vinului, putând să mai adaugi puțină zeamă de lămâie pentru a îndepărta orice exces de culoare ar rămâne.
SÂNGE
Aplică un detergent mai puternic și ține în apă caldă câteva minute, după care spală. Dacă pata încă rămâne, poți folosi și un înălbitor după aceea.
RUJ
Aplică un solvent, freacă cu puțin săpun lichid și niște amoniac diluat, după care clătește cu apă rece.

URME DE TRANSPIRAȚIE
Aplică puțin detergent pe zona afectată înainte să bagi la mașină, apoi alege programul cu cea mai mare temperatură pe care o permite țesătura respectivă.
LOȚIUNE DE PLAJĂ
Fie amesteci niște glicerină și săpun lichid, fie cumperi o soluție specială de îndepărtare a petelor și niște detergent lichid. Apoi spală la temperatură mare.