Toxiinfecții alimentare: prevenire, simptome și surse de contaminare

Toxiinfecții alimentare: prevenire, simptome și surse de contaminare

Toxiinfectia alimentara este o afectiune cauzata de consumul de bauturi sau alimente contaminate cu agenti patogeni (infectiosi), adica bacterii, virusuri sau paraziti.

Simptomele toxiinfectiei alimentare

Simptomele pot fi mai blande sau mai intense in functie de fiecare persoana si de tipul de bacterie cu care a fost infectata persoana. Totusi, exista cateva simptome comune, indiferent de situatie:

Stomac deranjat,

Crampe stomacale,

Greata,

Voma,

Diaree,

Febra.

Atentie: dupa contaminare pot trece multe ore, chiar zile pana sa apara primele simptome!

Posibile complicatii ale toxiinfectiilor alimentare

Majoritatea oamenilor sufera de o forma blanda de toxiinfectie alimentara ce poate dura de la cateva ore la cateva zile. In acelasi timp, exista cazuri in care spitalizarea e necesara, aparand complicatii pe o perioada indelungata ce pot duce chiar la deces. Aceste infectii pot provoca artrita cronica, leziuni ale creierului si nervilor si sindrom hemolitic uremic, care cauzeaza insuficienta renala.

Cand e momentul sa mergi la doctor

Daca simptomele devin agresive trebuie sa consulti un doctor:

Febra peste 38 grade,

Sange in scaun,

Voma frecventa, care nu permite lichidelor sa fie asimilate,

Semne de deshidratare precum urinare rara, gura sau gat uscat, senzatie de ameteala,

Diareea dureaza mai mult de trei zile,

Prevenirea toxiinfectiilor alimentare

Preventia incepe de acasa si include lucruri aparent banale, dar pe care multi le neglijeaza.

  1. Curatenia: spala mainile si zona in care prepari alimentele des! Germenii care provoaca infectia supravietuiesc si se inmultesc in special in zona bucatariei.

Spala mainile timp de 20 de secunde cu sapun si apa inainte, in timpul si dupa masa.

Spala tacamurile, tocatorul si blaturile cu apa fierbinte si sapun.

Spala fructele si legumele.

  1. Separa alimentele!

Carnea cruda, pasarile de curte, fructele de mare si ouale pot raspandi germenii la alimentele care sunt deja pregatite sa fie consumate, daca nu le separati. 

Folositi tocatoare diferite pentru carne cruda, fructe de mare si pasari de curte.

Cand faceti cumparaturi depozitati produsele mentionate mai sus separat de celelalte alimente.

Urmati aceeasi regula de separare si in cazul depozitarii in frigider.

  1. Gateste la temperatura potrivita!

Mancarea este gatita corect cand temperatura este suficient de ridicata incat sa distruga bacteriile care ar putea cauza infectii. Singurul mod in care va puteti da seama daca temperatura este potrivita este folosirea unui termometru, culoarea si textura mancarii nu sunt relevante.

Temperatura ideala pentru diverse tipuri de carne:

62°C pentru bucati intregi de carne de porc, vita si miel, care trebuie lasata la final 3 minute sa se odihneasca inainte de consum,

71°C pentru bucati mici de carne de porc sau de vita,

73°C pentru pasarile de curte,

73°C pentru resturile ramase de la masa anterioara,

62°C pentru jambon,

62°C pentru peste.

  1. Depozitarea corecta in frigider

Mentineti mai putin de 4°C in frigider si aruncati alimentele la primele semne de alterare.

Depozitati in frigider alimentele perisabile in mai putin de doua ore, iar daca temperatura de afara trece de 32°C in mai putin de o ora.

Dezghetati alimentele in frigider, in apa rece sau in cuptorul cu microunde. Niciodata pe blat, la temperatura camerei deoarece asa se inmultesc cel mai repede bacteriile.

Va prezentam cei mai intalniti agenti patogeni, in cat timp de la infectare debuteaza simptomele si care sunt sursele de contaminare.

CAMPYLOBACTER

Debut: 2 – 5 zile

Simptome: Diaree (adesea cu sange), crampe / durere de stomac, febra.

Contaminare: Carne de pasare de curte cruda, lapte crud (nepasteurizat) si apa contaminata.

NOROVIRUS

Debut: 12 – 48 de ore

Simptome: Diaree, greata, dureri de stomac, varsaturi.

Contaminare: Alimente contaminate: salate, fructe proaspete, crustacee (stridii), apa sau atingerea suprafetelor contaminate.

SALMONELLA

Debut: 12 – 72 de ore

Simptome: Diaree, febra, crampe la stomac, varsaturi.

Contaminare: Oua, carne cruda sau preparata necorespunzator, lapte sau suc nepasteurizat, branza, fructe si legume crude.

LISTERIA

Debut: 1 – 4 saptamani

Simptome: Femeile insarcinate au simptome asemanatoare gripei: febra, oboseala si dureri musculare. Alte persoane prezinta dureri de cap, gat rigid, confuzie, pierderea echilibrului si convulsii, in plus fata de febra si dureri musculare.

Contaminare: Lapte nepasteurizat, branzeturi moi, germeni, pepene, hot dog, pateuri, fripturi, fructe de mare afumate.

ESCHERICHIA COLI (E. COLI)

Debut: 3-4 zile

Simptome: Crampe severe la stomac, diaree (adesea cu sange) si varsaturi.

Contaminare: Branza de masa bruta sau nepreparata, lapte si suc nepasteurizate, legume crude (salata verde), apa contaminata.

CLOSTRIDIUM BOTULINUM (BOTULISM)

Debut: 18 – 36 de ore

Simptome: Vedere dubla sau incetosata, vorbire neclara. Dificultati la inghitire, de respiratie si gura uscata. Slabiciune musculara si paralizie.

Contaminare: Alimente conservate sau fermentate, de obicei, de casa.

Sursa: CDC

Related Articles