Curtea Constituțională a declarat neconstituțională ordonanța de urgență prin care au fost majorate amenzile date pentru încălcarea ordonanțelor militare.
- majorarea amenzilor aplicate în timpul stării de urgenţă, neconstituțională
- amenzile trebuie contestate de fiecare persoană care a fost amendată
- procesele verbale nu se anulează automat
- persoanele care au plătit amenzile pot merge în instanță pentru recuperarea sumei
Curtea Constituțională a admis parțial sesizarile făcute de Avocatului Poporului, Renate Weber, la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 34/2020, prin care au fost majorate amenzile date pentru încălcarea restricțiilor impuse de regimul stării de urgenţă.
Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate referitoare la prevederile art. 9, art. 14 lit. c1) – f) și art. 28 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu și regimul stării de urgență, cu modificările și completările ulterioare, și la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 34/2020 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, în ansamblul său, a anunțat joi instituția într-un comunicat de presă.
Avocatul Poporului argumentează că ordonanța nu specifică faptele pentru care se dau amenzi, ceea ce este neconstituțional.
Amenzile trebuie contestate de fiecare persoană care a fost amendată, în termenul legal de contestare, procesele verbale nu se anulează automat.
Decizia CCR nu anulează automat amenzile date. Ele trebuie contestate în instanță de către cei care au fost amendați a declarat Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale.
El a mai spus că cine a plătit deja amenda și a trecut termenul de 15 zile de la plată, nu va putea primi banii înapoi.
De la începutul stării de urgenţă, în România au fost aplicate peste 300.000 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 600 milioane lei pentru nerespectarea restricţiilor instituite prin ordonanţele militare, în perioada stării de urgenţă.
„Explicația o va da Curtea Constituțională, prin motivarea deciziei, dar era de așteptat o astfel de decizie, pentru că foarte multă lume s-a plâns că amenzile sunt mult prea mari față de câștigurile românilor, față de posibilitățile lor de plată. Problema ar fi fost, potrivit curții Constituționale, lipsa unei explicații în legătură cu decizia agentului constatator de a da amenda minimă sau maximă și pe ce criterii. Toate amenzile care au fost date în baza acestei ordonanțe vor fi contestate în justiție, iar dacă s-au aplicat 300.000 de amenzi, înseamnă că vor fi 300.000 de dosare la instanțele de judecată, care sunt oricum extrem de aglomerate”, a precizat pentru Observator Augustin Zegrean, fostul președinte CCR.