Președintele Klaus Iohannis a anunțat că guvernul a elaborat un plan privind ridicarea parțială a restricțiilor, după data de 15 mai. Una dintre cele mai importante este aceea a ridicării restricțiilor de circulație a persoanelor. Anunțul a venit la finalul ședinței de urgență de la Palatul Cotroceni, la care au fost convocați premierul Ludovic Orban, ministrul Sănătății Nelu Tătaru, ministrul de Interne, Marcel Vela și șeful DSU Raed Arafat.

Principalele modificări ce vor intra în vigoare din data de 15 mai, anunțate de președintele Klaus Iohannis:

„Am decis că, după data de 15 mai, toată lumea va fi obligată să poarte măşti de protecţie în spaţii publice închise şi când folosim transportul în comun. Această măsură nu este limitată în timp și vom putea să renunțăm la purtarea măștii poate la anul, atunci când această pandemie va fi sub control și nu mai există riscul infectării.”

,,După 15 mai vom renunța la restrângerile care privesc persoane. Deci, nu vom prelungi restricțiile de deplasări individuale. Sau, invers spus, vom putea să ne deplasăm în spații publice fără să trebuiască să declarăm în prealabil unde mergem și de ce mergem. Este vorba despre libertatea de mișcare individuală”, a afirmat Klaus Iohannis.

Pentru protecția generală a populației și pentru protecția individuală, multe restrângeri vor rămâne în continuare în vigoare.

,,Vor rămâne cu siguranță o vreme – vorbesc după 15 mai – în vigoare interdicțiile pentru adunări publice, pentru manifestări de tot felul. Vor rămâne și alte interdicții în vigoare, dar aceasta nu va rămâne în vigoare, și mi s-a părut important să vă dau această veste, ca să avem cu toții această perspectivă, după 15 mai.

,,Până în 15 mai, până când se epuizează actuala stare de urgență, toate restricțiile rămân în vigoare! Repet: până în 15 mai stați acasă! Toate restricțiile rămân în vigoare!” a avertizat șeful statului.

,,După 15 mai vom putea să ne mișcăm mai liber, însă viața nu va reveni, din păcate, la normalitatea pe care am cunoscut-o înaintea acestei pandemii.”

About the author

Dialog Online