În plină starea de urgență generată de noul virus coronavirus, polițiștii și jandarmii profită în mod abuziv de puterea conferită de ordonanțele militare. Putem observa că în ultimele zile au apărut foarte multe abuzuri la adresa cetățenilor, de multe ori polițiștii și jandarmii având un comportament agresiv dar și amenințător la adresa cetățenilor.

Un agent de la IPJ Argeș a dat dovadă de exces de zel ieșit din comun în cazul unui șofer oprit pentru un control în trafic. Incidentul a avut loc, luni 30 martie, în localitatea Bughea De Jos din Câmpulung județul Argeș.

În imagini se poate observa cum agentul smulge telefonul personal al șoferului și îl scapă din mâna. Tânărul îi atrage atenția polițistului că nu are voie să pună mâna pe obiectele personale, respectiv telefon sau documente și că le prezintă conform recomandărilor făcute de Poliția Română pe geamul lateral, relatând „N-aveți voie să puneți mâna! Dacă iau coronavirus”

Vizibil iritat de remarca șoferului și pe un ton foarte agresiv îi spune că are cam mult tupeu și faptul că a pus mâna pe telefon nu reprezintă nici un pericol deoarece are mănuși. Totodată acesta nu a vrut să se uite la documentele prezentate de tânăr pe geamul lateral spunând că nu vede bine. „Vă rog să-mi prezentați documentele CARE vi le-am cerut….nu văd să citesc„, acesta a căutat motiv de răzbunare să îi ridice talonul și să îl sancționeze ”Îți iau talonul pentru că așa vrea eu. Îți dau spray”

La un moment dat, polițistul l-a anunțat pe șofer că îl va scoate cu forța din mașină sau că îi va da cu spray paralizant, iar atunci tânărul a sunat la numărul de urgență 112.

Citește și: Video | Polițiștii din Bacău își fac dreptate singuri! Bărbat agresat de polițiștii băcăuani

Polițistul nu purta masca de protecție impotriva răspândirii virusului coronavirus, avea doar mănuși pentru protecția lui și a pus în pericol sănătatea tânărului punând mâna pe telefonul lui.

În urma acestei experiențe neplăcute, tânărul a primit o amendă de 1100 de lei totodată i-a fost reținut permisul și talonul pe motiv că nu a prezentat documentele agentului și că nu sunt bune cauciucurile.

Citește și: Video | Un jandarm lovește un tânăr cu pumnul în cap, ameninţându-l „bă, tu de aici pleci în coșciug acasă”

„Poliția Română recomandă șoferilor să nu expună în afara autovehiculului documentele solicitate să prezinte documentele arătându-le lângă geamul lateral al portierei sau parbriz, putând deschide geamul portierei maximum 10 cm”

Potrivit IPJ Argeș, în urma Imaginilor apărute în mediul online au fost dispuse verificări cu privire la modul de acțiune al polițistului, urmând ca în funcție de rezultatul acestora, să fie dispuse măsurile legale care se impun.

Totodată aceștia au specficat că, în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, polițiștii interacționează cu cetățenii fără atingerea documentelor de către cadrele de poliție, decât în cazul necesității efectuării de verificări suplimentare.

Personalul abilitat să verifice documentele poate solicita conducătorului auto să i le prezinte, arătându-le la geamul lateral al portierei sau parbriz, acesta având dreptul să le fotografieze.

În cazul în care este necesară semnarea unui document, se solicită persoanei în cauză să folosească un pix propriu, iar în cazul în care acesta nu are asupra sa, i se va pune la dispoziție un instrument de scris, care în prealabil, a fost dezinfectat, iar după utilizare va fi dezinfectat sau aruncat.

Având în vedere contextul actual, privind măsurile de limitare a răspândirii virusului gripal COVID-19, polițiștii argeșeni au fost instruiți cu privire la modul de efectuare a verificărilor, și au fost luate măsuri pentru echiparea cu mijloace de protecție personală, constând în mănuși, măști și viziere.

Ca o situație particulară, trebuie menționat că aplicarea unor sancțiuni pentru încălcarea normelor de circulație pe drumurile publice este o situație care impune verificări suplimentare efectuate de polițist, cu atât mai mult în situația unor măsuri complementare de reținere a permisului de conducere în vederea suspendării dreptului de a conduce sau de retragere a certificatului de înmatriculare, incidentă în situații care privesc punerea în pericol a siguranței circulației.

Reamintim că măsurile adoptate au ca scop protejarea populației împotriva răspândirii virusului, sens în care măsurile privesc limitarea expunerii cetățenilor la condiții în care pot contacta această afecțiune medicală. Astfel, este considerată ca justificată doar deplasarea pentru îndeplinirea unei activităţi cu o motivare obiectivă, cum este nevoia de procurare a alimentelor de bază, de asigurare a asistenței medicale, îngrijirea persoanelor (din orice categorie de vârstă), precum și activități din sfera celor agricole (lucrul în culturile agricole sau desfacerea produselor), activități profesionale pentru desfășurarea cărora nu au fost impuse restricții, dar și pentru asigurarea celor necesare animalelor de casă și a celor domestice.

Polițiștii argeșeni continuă să acționeze în sistem integrat, alături de celelalte structuri din dispozitivul de ordine și siguranță publică, fiind prezenți în teren pentru impunerea normelor legale specifice Stării de Urgență.

„Eu stau in casa ca fraieru ca asa vor ei cu facatura asta de virus ies sa imi iau mancare cu adeverinta cu tot ce trebuie se trezeste smecherul asta ca are chef el sa imi ia talonu a specificat clar “el vrea sa imi ia talonu ca asa vrea el” a incercat motiveze ca talonu il ia pentru lumini aveam luminile aprinse am circulat corect nu mi s a spus nici macar motivul pentru care am fost oprit nimic. Dupa aceasta filmare am mers cu smecheru asta la sediul de politie unde a gasit el motiv ca aveam cauciucurile uzate (dar nu le a verificat) A vazut ca am declaratie probabil nu ia mers sa imi dea amenda si sa enervat. Mi s-au retinut permisul 30 zile (pentru ca nu am prezentat actele dar sustinea ca nu vede si ca am geamuri fumurii in timp ce se vede clar ca nu e asa) Talonul 30 zile pentru “cauciucuri uzate”, amenda 1100 lei”, a povestit tânărul

Recomandările Poliție Române

About the author

Dialog Online

AllEscort