Algoritmul de testare pentru COVID-19 se schimbă în fiecare zi, în funcție de situație. Așadar, pe lista celor care vor fi testați au fost incluși cei care au pneumonie și cei care urmează să fie supuși unui transplant.

Algoritmul de testare pentru COVID-19 s-a schimbat

Personalul medical, cu toate că ar trebui să reprezinte prioritate zero, va fi testat doar dacă prezintă simptome. Până acum, criteriul era ca și medicii asimptomatici să fie testați dacă a fost contactul unui caz confirmat.

O altă noutate, testarea va putea fi făcută doar la recomandarea medicului, atât în sistemul privat de sănătate, cât și în cel de stat.

În acest moment România se află în stadiu pre-epidemic, înregistrându-se cazuri de import şi cazuri de transmitere locală restrânsă (generaţia 2, 3 si 4), neexistând încă dovezi de transmitere intra-comunitară susţinută”, au explicat reprezentanții Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Așadar, reprezentanții sistemului medical de sănătate din România se axează pe limitarea transmiterii, în speranța că faza de transmitere comunitară nedetectată nu va fi atinsă.

Conform news.ro, prioritizarea pentru testare a persoanelor se va face respectând ordinea următoare:

1. Persoane simptomatice cu istoric de călătorie internaţională.

2. Contacti apropiaţi simptomatici ai cazurilor confirmate.

3. Personal medico-sanitar simptomatic.  Sintagma a înlocuit fostul criteriu de ”personal medico-sanitar (inclusiv asimptomatic) contact apropiat cu caz confirmat”.

4. Cazuri de pneumonie fără altă etiologie, din toate categoriile de varstă şi din toate spitalele.

5. Cazuri de SARI fără altă etiologie, din toate categoriile de varstă şi din toate spitalele.

6. Persoane instituţionalizate simptomatice.

7. Pacienţi înainte de procedura de transplant (asimptomatici).

Testarea se face doar la recomandarea medicului, atât în sistemul public, cât şi în cel privat, de sănătate.

Sursa: stirimondene.fanatik.ro

About the author

Dialog Online