Zeci de cadre medicale de la Spitalul Județean „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, unde au fost internați doi pacienți care au murit din cauza COVID-19, au fost la rândul lor infectate cu noul coronavirus. Potrivit Obiectiv de Suceava, numărul îmbolnăvirilor în rândul personalului spitalului a ajuns la 72.
„Conform datelor raportate către Institutul National de Sănătate Publică din teritoriu, în prezent, un număr de 103 cadre medicale sunt diagnosticate cu COVID 19, după cum urmează:
43 Medici (27 medici Suceava)
45 Asistenți medicali ( 30 asistenți medicali Suceava)
14 Infirmieri ( 13 infirmieri Suceava)
1 îngrijitoare„, informează autoritățile.
Medic: „Cred că Suceava va deveni Lombardia României”
Un medic din spitalul contaminat de coronavirus a vorbit pentru Libertatea despre haosul din unitatea medicală și despre riscul ca Suceava să se transforme în Lombardia României. Medicul, care a dorit să își păstreze anoonimatul, a avertizat că sunt externați, fără testare, pacienți care au venit în contact cu doctorii și cu asistentele infectate. Acest lucru riscă să răspândească epidemia și să blocheze alte spitale din Moldova. Până acum doi pacienți, un bărbat de 71 de ani și o femeie de 72 de ani, care au fost internați la Spitalul Județean Suceava, au murit din cauza COVID -19.
„Unii sunt acum externați fără să fie testați! Și vor duce acasă, în familii, virusul… Alții vor fi transferați la spitale din Focșani și Rădăuți. Dacă aceștia nu vor fi izolați acolo cel puțin 14 zile vor fi compromise încă două spitale”. Mai mult decât atât, spune medicul citat de Libertatea, nu toate cadrele medicale de la spitalul din Suceava au intrat în autoizolare după ce contaminarea a fost confirmată. „La noi, doar o parte s-a autoizolat acasă, dar mai toți au familii. Iar restul continuă să vină la spital pentru că, deși s-a spus că vom fi înlocuiți cu alți medici și asistente, acest lucru nu poate fi făcut peste noapte. Pacienții sunt încă în spital”, a declarat medicul. Acesta a avertizat că în județ există o singură izoletă și că și-a dat seama de acest lucru după ce un pacient la a cărui radiografie pulmonară apăreau semne de COVID-19 a fost nevoit să aștepte 8 ore pentru a fi transferat la Spitalul de Boli Infecțioase.