Senatorul USR Brașov, Allen Coliban, preia apelul jurnaliștilor și al societății civile la transparență și informare corectă a cetățenilor și îl înaintează Președintelui Klaus Iohannis și membrilor Consiliului Suprem de Apărare a Țării.

Astfel, în data de 22 martie, senatorul Allen Coliban a transmis oficial, către cele două instituții, solicitarea ca acestea să ia toate măsurile necesare pentru a rezolva criza comunicațională provocată de Guvernul României, respectiv de Grupul de Comunicare Strategică, prin decizia de a raționaliza informațiile transmise către populație privind evoluția pandemiei de coronavirus în țara noastră.

Allen Coliban, senator USR Brașov:

Urmărind cu îngrijorare schimbările apărute în ultimele zile în strategia de comunicare a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, care a redus frecvența comunicatelor zilnice de la două la unul singur și a eliminat din comunicare informații esențiale (ex: repartiția geografică a cazurilor), ţinând seama de rolul deosebit de important pe care îl are mass-media în aceste momente, profesionalismul jurnaliștilor fiind principala armă de luptă împotriva fake-news, susținând demersurile inițiate de către grupuri largi de jurnaliști și de un număr impresionant de organizații ale societății civile, vă solicit, Domnule Președinte și stimați membri ai CSAT, să luați toate măsurile necesare pentru a rezolva această criză comunicațională provocată de Guvernul României, respectiv de Grupul de Comunicare Strategică, și pentru a pune la dispoziția populației o informare corectă și completă cu privire la evoluția pandemiei de coronavirus.

În scrisoarea sa, senatorul Allen Coliban face referire la semnalul de alarmă transmis de directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății cu privire la fenomenul “fake news”, numit de acesta “infodemie”, care se răspândește mai ușor decât virusul și este la fel de periculos. 

De asemenea, Allen Coliban se referă și la declarațiile făcute de însuși președintele Klaus Iohannis la finalul precedentei ședințe a CSAT pe tema Coronavirus, în care acesta a subliniat “nevoia unei comunicări eficiente între toate structurile implicate” și a făcut un apel către mass-media de a informa oamenii “corect și constant”.

În acest context, senatorul USR Brașov consideră că informarea cetățenilor pe perioada crizei, la nivel central, trebuie să cuprindă obligatoriu aspecte precum: număr total de cazuri și număr de cazuri noi (cu segmentare geografică/pe vârste/pe trasabilitate epidemiologică), număr de cazuri vindecate, număr de teste efectuate, număr de teste disponibile în ţară și eventuale probleme de aprovizionare la nivel local, precum și analize periodice privind evoluția pandemiei în România (rată de creștere, estimări privind atingerea vârfului epidemiei, etc).

La nivel local, Allen Coliban propune ca zilnic să aibă loc o conferinţă de presă a celulei județene de criză, organizată prin mijloace online gratuite, în care să fie lămurite toate problemele locale și toate zvonurile sau știrile false, care au potențialul de a declanșa o panică în masă. 

În acest context, lipsa unei informări corecte și complete reprezintă o încălcare atât a recomandărilor cu privire la securitate primite din plan internațional, a angajamentelor luate în CSAT, cât și a drepturilor și libertăților cetățenilor României. Analizând potențialele urmări ale unei comunicări deficitare, putem spune că, în context de criză, ea reprezintă o amenințare la siguranța cetățenilor – amenințare pe care vă rog să o adresați cu celeritate.” a încheiat senatorul Allen Coliban mesajul său către Președinte și CSAT.

Documentul complet transmis de către senatorul Allen Coliban Preşedintelui şi CSAT poate fi consultat aici:
Allen Coliban – scrisoare Iohannis și CSAT – comunicare corectă

Am urmărit cu îngrijorare schimbările apărute în ultimele zile în strategia de comunicare a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență. Frecvența comunicatelor zilnice a scăzut de la două, la unul singur. Informații esențiale, ca repartiția geografică a cazurilor, au fost eliminate din comunicare. Începând de vineri nu mai știm, din surse oficiale, câte persoane infectate cu coronavirus sunt în fiecare județ.

În aceste vremuri grele, comunicarea transparentă, corectă și completă nu reprezintă doar o obligație din partea autorităților, ci și una dintre activitățile principale din lupta împotriva pandemiei. Sincopele în comunicare și golurile informaționale creează spațiul propice pentru cultivarea fake-news și a panicii. Nu ne putem permite acest lucru, dacă vrem să avem o societate responsabilă, cooperantă și care să își păstreze încrederea în autorități, cu atât mai mult cu cât urmează o perioadă de grele încercări.

Susțin demersurile inițiate de către grupuri largi de jurnaliști și de un număr impresionant de organizații ale societății civile (ActiveWatch, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, APADOR-CH, Funky Citizens, Centrul pentru Inovare Publică, Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet – ApTI, Asociaţia CIVICA, Asociaţia MozaiQ LGBT, Asociaţia Transilvania Transparentă, Greenpeace România, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Civitas Politics, Expert Forum) pentru o informare corectă în cazul evoluţie pandemiei de coronavirus în România.

Am preluat apelul lor și l-am înaintat Președintelui României Klaus Iohannis și membrilor Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Lipsa unei informări corecte și complete este o amenințare la siguranța cetățenilor!

“Nu luptăm doar împotriva unei epidemii; luptăm împotriva unei infodemii. Fenomenul “fake news” se răspândește mai rapid și mai ușor decât acest virus și este la fel de periculos!”, a avertizat directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, domnul Tedros Adhanom Ghebreyesus în februarie 2020.

Domnule Președinte Klaus Iohannis, analizând potențialele urmări ale unei comunicări deficitare, va solicit să adresați cu celeritate acesta amenințare. Informare corectă, fără tentativa de a ascunde aspecte ale crizei și transparența sunt absolut necesare!

About the author

Dialog Online

AllEscort