Pentru a avea o dantură frumoasă și sănătoasă nu este de ajuns să ne periem dinții și să mergem la stomatolog. O dietă corespunzătoare, alegerea momentului și modului corect în care ne periem dinții și utilizarea mijloacelor auxiliare periajului dentar trebuie să facă parte din viața de zi cu zi. Pentru o îngijire corectă trebuie să combinăm o alimentație adecvată, cu o tehnică de periaj corectă, indicată de medic, utilizarea corectă a aței dentare, dar și altor mijloace auxiliare periajului pe care medicul ni le recomandă pentru menținerea sau îmbunatățirea sănătații orale. Iată câteva sfaturi cu privire la modalitățile de îngijire individuală a danturii, acasă:

Alimentația: este de reținut că resturile de mancare ce stagnează între dinții sau pe coroanele dentare (în șanurile și fosetele ocluzale) pot deveni nocive dacă nu sunt curațate corespunzător. Bomboanele gumate, jeleurile și caramelele sunt cele mai dăunătoare alimente deoarece sunt lipicioase și se îndepărtează foarte greu. Nucile, stafidele și fructele uscate pot, deasemenea, să afecteze dinții atunci când sunt în contact prelungit cu aceștia datorită cantității crescute de zahăr conținut. Carbohidrații complecși precum cei din covrigei și din chips-urile de cartofi sunt la fel de nesănătoși ca și zahărul din prăjituri. Resturile alimentare din cavitatea bucală crează un mediu acid care atacă smalțul dinților și favorizează apariția cariilor dentare. Cu cât timpul de dizolvare sau îndepărtare a unui aliment este mai mare,cu atât atacul acid va fi mai puternic. Ciocolata, care conține mult zahăr, nu este la fel de nocivă pentru smalț ca și fructele uscate deoarce timpul de dizolvare este mai scurt. Atacul acid poate fi diminuat prin perierea dinților, sau atunci când nu avem o periuță la îndemână prin clătirea cu apă sau prin mestecarea unei gume fără zahăr timp de 5 minute.

Periajul: este recomandat periajul dinților de cel puțin două ori pe zi, cu periuță de dinți manuală sau electrică cu filamente de consistență adecvată. Dimineața, este bine să ne periem dinții după micul dejun, astfel vom avea o dantură curată chiar înainte de a pleca la serviciu sau la școală. Seara, cel mai bun moment pentru periajul dentar este înainte de culcare, astfel nu vor rămâne resturi alimentare pe durata nopții în cavitatea bucală. Expilcația este că atunci când dormim, fluxul salivar este scăzut și dinții sunt mai puțin protejați de efectul de spălare al acesteia rezultând un risc mai mare de producere a cariei, decât în timpul zilei când fluxul salivar este crescut. În plus,este recomandată perierea, atunci când este posibil, după fiecare masă și după ce luăm medicamente lichide sau de mestecat (care conțin zahăr și acizi).

Ața dentară: dental floss-ului este recomandată cel puțin o dată pe zi (de preferat îaninte de periajul de seară) pentru îndepărtarea resturilor alimentare și a plăcii dentare dintre dinți, acolo unde perii periuței nu pot pătrunde.

Pasta de dinți: principalul scop al utilizării pastei de dinți în periajul dentar este acela de îndepărtare a plăcii microbiene. Placa microbiană este alcătuită din bacterii care afectează atât dinții cât și gingia. Pasta de dinți profilactică indicată toată viața este cea care conține fluor. Pentru diversele probleme ale cavității orale cu care ne confruntăm există diverse tipuri de paste de dinți.
Alte mijloace auxiliare periajului dentar: alte mijloace utilizate pentru curățirea danturii sunt apele de gură, dușurile bucale, scobitorile, utilizate pentru curățirea interdentară, mai ales atunci când nu avem îndemânarea necesară utilizării corecte a dental floss-ului.

Răzușele pentru limbă: limba este cea mai retentivă suprafață din cavitatea bucală și de aceea este și locul preferat de bacterii și poate reprezenta o sursă a respirației urât mirositoare. Pentru curățarea suprafeței limbii putem utiliza răzușa pentru limbă, care este special proiectată pentru a curăța eficient depozitele depuse.
Așadar, în clădirea unui mod de viață sănătos, trebuie să ținem cont de sfaturile de mai sus și astfel vom avea o dantură frumoasă și sănătoasă. Dacă ne îngijim corect dantura acasă, ne ferim de dureri, de vizitele repetate la stomatolog și de problemele de estetică.