Silvia Costinean, medic din cadrul Spitalului „Marie Curie” din Bucureşti, a publicat următorul mesaj, acuzând autoritățile că nu au luat măsuri mai drastice.

Aceasta este revoltată de faptul că nu învățăm din greșelile altor state, din contra spune că România copiază modelul Lombardia și nu testează personalul medical.
„NU testează decât dacă internează, NU testează personalul medical”

„Nu inteleg de ce România copiază – pentru ca exact asta face – modelul Lombardia.
Inclusiv in Italia, alții au făcut contrar. In Veneto au reușit stoparea epidemiei, nu e nenorocirea din Lombardia, pentru ca au TESTAT inclusiv persoanele asimptomatice și, astfel, au putut izola cazurile pozitive. Apoi, acolo sunt respectate masurile severe de restricție, de distanțare socială.
Inclusiv in Italia au doua modele.
Era clar care va fi de succes.
Modelul Coreea de Sud, modelul Singapore.

România copiază modelul dezastruos al Lombardiei – contenție întârziată, NU testează decât dacă internează, NU testează personalul medical, deși acesta este principalul vector de transmitere a virusului. In schimb, ce credeți, la fel, s au testat toți parlamentarii pt ca a fost unul pozitiv, apoi o întreaga echipa de fotbal pt ca a fost unul pozitiv. Adică pentru categoriile astea s a făcut rabat de la regula, pt ca nu au fost internați.
Tot de la italieni, e preluata și indicația – ma întreb dacă e pe hârtie- ca personalul sa continue sa lucreze chiar dacă e bolnav!

Alta chestiune – o mare eroare a fost făcută la început, in Codogno, eroare ce a dus la extinderea epidemiei: au permis sa intre câte un vizitator la fiecare pacient.

Medicii chinezi (inclusiv cei care au venit săptămâna trecută la Roma cu tone de materiale, cu ventilatoare) au atras atenția italienilor ca repeta greșeala enorma pe care au făcut-o la început in Wuhan. Le-au spus ca e prea multă lume pe strada.
(Astăzi, in Ro e foarte multă lume pe strada).

Este incredibila atitudinea autorităților romane, ca și a celorlalte state care refuza sa aplice măsuri dure de contenție și de distanțare socială.
Merkel este o imbecila cinică când spune ca asta este, ca trebuie sa trecem prin asta.
Politicienii, cei care ne spun enormitatea asta – “da, unii dintre voi vor muri”, vreo 10 milioane- stau izolați bine sa nu ii ajungă virusul.
Ei pretind ca statele europene sunt democrații, adică nu pot restrânge drepturile oamenilor.
Din păcate, istoria recenta le demonstrează ca mint.
Coreea de Sud este o democrație, chiar dacă este o alta cultura, dar și Coreea și Singapore au pus mai presus de orice VIAȚA!
Cum sa ai pretenția ca ești democrație și respecți drepturile, când tu încalci fără jena, fără frica de Dumnezeu, fără urma de conștiința cel mai de preț drept al omului – dreptul la viața?!

Efectiv cea mai ieftină metoda era cea mai dura: de acum trei săptămâni trebuiau închise granițele, pe orice cale, eventual lăsau calea rutieră, dar cu TESTARE și carantinare diferențiată in funcție de rezultatul testelor.
Sau, dacă nu inchideai granițele, atunci te mobilizai sa monitorizezi pe cei ce se întoarceau de oriunde, nu numai din Italia, dacă respecta izolarea stricta la domiciliu, testai și făceai anchete epidemiologice amănunțite. Doar ca pentru asta aveai nevoie de resursa umana, care nu exista și cea care exista e indisciplinata, incompetenta și corupta.
Nici asta nu ai făcut, măcar testai in masa, izolai și impuneai măsuri drastice de distanțare socială, cu armata pe strada.
Toate aceste măsuri scurtează evolutia epidemiei, pe lângă faptul ca aplatizeaza celebra curba de creștere exponențială.
Ori asta era cel mai mare cadou pe care îl puteau face economiei – dacă tot e economia grija lor majora, iar viața omului nu e importantă.

In Italia terapiile intensive sunt pline de oameni tineri!
Costurile pentru tratarea pacienților sunt enorme. Era infinit mai ieftină metoda Coreea de Sud – nu atâtea cazuri de tratat, iar epidemia se sfârșea mai repede.
In România vor fi pline terapiile intensive, dar cei care vor ajunge acolo vor muri repede, nu va supraviețui niciunul care va avea nevoie de ventilație mecanica.

Politicienii ne spun ca trebuie sa acceptam ca vor muri oameni. Eu zic sa moara ei, nu noi. E bine așa?”, relatează Silvia Costinean, medic din cadrul Spitalului „Marie Curie”

About the author

Dialog Online