Mii de români sunt din nou blocați la granița dintre Austria și Ungaria. Autorităţile maghiare păzesc autostrada, românii nu sunt lăsați nici să se întoarcă în țările de unde vin, potrivit observator.tv.

Alte mii de români stau în cozi de zeci de km la granița dintre Ungaria și Austria, după ce maghiarii au închis din nou vămile, miercuri de dimineață la ora 6.00. Martorii povestesc că sunt zeci de mii de oameni blocați fără apă, fără mâncare și fără posibilitatea de a se mișca în vreo direcție.

Un șofer de TIR a postat pe Facebook o imagine în care arăta că sunt cozi de 27 de km dinspre Austria spre vama maghiară.

Imagini live sunt din nou difuzate pe Facebook și situația pare că a devenit dramatică, oamenii spunând că stau în coloană cu copii, cu bătrâni, de peste 24 de ore, fără mâncare, fără apă, fără nimic.

Vama de la Nickelsdorf spre Hegyeshalom, Ungaria, pe A1/M1 este închisă.

Ministerul Afacerilor Externe a emis un comunicat în care explică cum se va proceda cu românii blocați la granița Ungariei cu Austria.

Românii care se află acum blocați la graniță dintre Austria și Ungaria vor putea să treacă începând cu ora 12:00 până la eliminarea blocajului

„Cu privire la blocajul reapărut la granița dintre Austria și Ungaria, în cursul acestei dimineți, generat de faptul că nu toți cetățenii români aflați la frontiera menționată au reușit să intre în Ungaria spre România în cursul acestei nopți, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut o nouă convorbire cu omologul său ungar, Péter Szijjártó, în vederea identificării unei noi soluții pentru asigurarea tranzitului și facilitarea revenirii în țară a cetățenilor români. Soluția agreată cu partea ungară este următoarea: se va permite accesul pe teritoriul Ungariei în vederea tranzitului, tuturor cetățenilor români care se află la acest moment la granița dintre Austria și Ungaria începând cu ora 12.00, ora Ungariei, până la eliminarea blocajului. În același timp, partea ungară a acceptat ca tranzitul să fie permis în fiecare zi, în intervalul orar 21.00 – 05.00, ora Ungariei, pe rutele indicate de către autoritățile ungare.

În contextul eforturilor constante pentru facilitarea revenirii în țară a cetățenilor români aflați temporar în străinătate și care nu au alternative reale de a rămâne în statele în care se află la acest moment, Ministerul Afacerilor Externe continuă demersurile pentru identificarea unor soluții optime în cel mai scurt timp, inclusiv prin dialog cu alte state ale căror cetățeni se află în situații similare, în limitele posibilităților concrete de acțiune, care sunt tot mai reduse, pe măsură ce diverse state iau măsuri de autoprotecție.
Astfel, Ministerul Afacerilor Externe informează că în cursul zilei de ieri au revenit în țară 170 de cetățeni români: 59 cetățeni români care fuseseră blocați pe aeroportul din Budapesta, 23 din Maroc și 118 din Egipt. De asemenea, astăzi alți 78 de cetățeni români au revenit în țară din Iordania, ca urmare a demersurilor efectuate de Ambasada României la Amman, iar la acest moment sunt în derulare demersuri pentru facilitarea repatrierii unor grupuri de cetățeni români aflați în Portugalia, Maroc, Egipt și Malta.
Totodată, MAE consideră că soluții precum cele identificate împreună cu autoritățile ungare, care să permită cetățenilor europeni tranzitarea statelor în vederea revenirii în siguranță în țările de domiciliu, trebuie să continue să fie aplicate, solidaritatea fiind în acest moment esențială pentru soluționarea situațiilor umanitare cauzate de măsurile adoptate pentru gestionarea și prevenirea răspândirii infecției cu COVID-19.
În același timp, MAE apreciază că libera circulație a mărfurilor/bunurilor în interiorul Uniunii Europene trebuie respectată de toate statele membre, asigurându-se, astfel, aprovizionarea cu bunurile necesare gestionării acestei crize fără precedent.”

About the author

Dialog Online

AllEscort