Știm deja cât de greu este să scapi de mucegaiul și igrasia persistente, iar chimicalele ne pot dăuna mai mult decât ne-am imagina.

Mucegaiul este o problemă cu care se confruntă mulți dintre cei care locuiesc la casă sau în zone cu umiditate ridicată. În fiecare an zugrăvești pereții, doar ca după câteva săptămâni să observi din nou spori de mucegai prin colțuri sau în zonele în care se infiltrează apa. Efectele sunt nocive mai ales pentru sănătatea ta și a întregii familii.

El poate cauza apariția sau agravarea unor boli precum astmul, sinuzita, alergiile sau unele iritații ale pielii. Mai ales pentru copii, mucegaiul ascuns în locuință poate duce la apariția unor afecțiuni cu care se vor lupta apoi toată viața. Dacă vrei să scapi de mucegai definitiv, în mod natural, fără să utilizezi substanțe chimice periculoase, iată ce ai de făcut:

Usucă și izolează pereții

Mucegaiul se dezvoltă mai ales în mediile umede. Asta înseamnă că baia și bucătăria sunt cele mai expuse, dar și camerele care au mai mulți pereți în exterior și prin care se poate infiltra apă sau umezeală. Primul pas pentru a împiedica mucegaiul să mai apară vreodată este să izolezi bine pereții pe exterior, dar și tavanul sau mansarda. Acest material pentru izolat este soluția ideală pentru a scăpa de umezeală, fără a încărca structura locuinței tale, și ține la distanță și mucegaiul și igrasia. Iar ce îl face și mai atractiv este prețul mic și siguranța că va rezista ani de zile.

Curăță aerul și elimină excesul de umezeală

Aerul încărcat și umed este mediul favorabil pentru dezvoltarea fungilor. Aerisește zilnic camerele, indiferent de temperatura de afară. Dacă locuința ta este predispusă umezelii, poți controla și reduce umiditatea din aer cu ajutorul unui dezumidificator. De asemenea, nu uita să nu lași haine, lavete sau covoare umede în casă, pentru că acestea pot constitui mediul propice pentru apariția mucegaiului.

Uleiul de arbore de ceai, oțetul sau alcoolul sunt fungicide naturale

Adaugă în jur de 10 picături de ulei de arbore de ceai într-un pulverizator cu apă și aplică apoi soluția pe suprafețele afectate de mucegai și igrasie și lasă-l să acționeze. Va trebui, desigur, să îl stergi apoi și să cureți resturile de spori, dar acest ulei are proprietăți fungicide, este natural și va preveni reapariția mucegaiului.

Oțetul de vin este unul dintre cele mai bune soluții pentru a curăța natural și îl poți folosi mai ales în baie și în bucătărie sau în holurile placate cu gresie și faianță. Oțetul are proprietăți antimicrobiene, așa că va preveni reapariția mucegaiului. Îl poți aplica ușor cu ajutorul unui pulverizator, iar timpul de acțiune este doar de câteva minute. Dacă ștergi periodic suprafețele cu oțet, casa ta va deveni un mediu igienic, iar mirosul soluției dispare în câteva ore.

Dacă nu îți place mirosul oțetului, o altă variantă la îndemână este să îl înlocuiești cu etanol distilat. Acesta are un proces de fermentație asemănător cu cel al oțetului și îl găsești în băuturi spirtoase precum vodca. Nu e nevoie să folosești un brand scump, ba dimpotrivă, este indicat să alegi unul mai ieftin.  Acestea sunt mai puțin filtrate, ceea ce înseamnă că vor conține mai multă acetaldehidă, care înlătură mult mai eficient mucegaiul.

Când ai o locuință predispusă la formarea florilor de mucegai, este important să o izolezi bine, să menții o umiditate constantă și să acționezi periodic împotriva formării sporilor. Nu numai că aerul din casă va fi mai curat, mai sănătos și mai ușor de respirat, dar toată familia ta va fi protejată de efectele nocive ale mucegaiului și de neplăcutele alergii.

About the author

Dialog Online