Numărul total de cazuri COVID-19 confirmate la nivel global a depăşit 132.700. De asemenea, numărul oficial al deceselor provocate de noul coronavirus a ajuns la aproape 4.960 în cursul zilei de miercuri. Rusia, statul cu cea mai mare suprafaţă de pe glob, care are frontieră internaţională cu 16 state, inclusiv China, nu a raportat niciun deces, iar persoanele infectate s-au vindecat.

Ce a făcut Rusia? Prevenţie, reacţie rapidă, recunoaștere facială (la fel ca Israel), oprire la graniţă, testare permanentă, expulzare, monitorizare, oprirea importurilor, exporturilor, călătoriilor, decizii radicale.

Cronologia evenimentelor în Rusia

22 ianuarie 2020
Rusia îşi întăreşte controalele la toate frontierele ţării şi impune carantină la toate intrările în ţară. Rusia face verificări dure, foloseşte sistemul facial recognition pentru a identifica purtătorii de coronavirus (metodă folosită ulterior şi de Israel), opreşte exportul măştilor şi echipamentelor, face verificări la metrou şi interzice evenimente în şcoli. Anunţă că lucrează la un vaccin.

23 ianuarie 2020
Rusia limitează accesul în ţară pe frontiera cu China. Cetăţenii oraşelor apropiate au fost anunţaţi să evite orice contact cu chinezi.

30 ianuarie 2020
Pe aeroportul din Moscova toţi pasagerii sunt testaţi cu camere termale, inclusiv la bordul avioanelor. China avea atunci raportate deja 7711 de persoane infectate şi 170 de decese.

Ministerul Sănătăţii din Rusia anunţă că a identificat un tratament trio pentru a atenua efectele coronavirus la adulţi: ribavirină, lopinavir/ritonavir şi interferon beta-1b. Acest tratament este folosit de obicei pentru pacienţii care au hepatita C, HIV şi scleroză multiplă. Ministerul Sănătăţii din Rusia spune că acest tratament e eficient pentru oamenii aflaţi în carantină pe coronavirus şi intenţionează ca acesta să fie prescris doctorilor din spitalele ruse.
Ribavirin, spune ministerul rus al Sănătăţii, a fost folosit împotriva SARS în 2003, potrivirea fiind de 79,5%. Ministerul rus al Sănătăţii recomandă ca medicaţia să fie folosită la 2 zile după ce a existat contactul cu o persoană infectată de coronavirus. Mai recomandă norme sanitare şi de igienă cum ar fi spălarea m’inilor şi purtarea măştilor de protecţie. Spune că există riscul ca epidemia de coronavirus să intre în Rusia, China av’nd deja peste 7700 de cazuri confirmate şi deja 170 de decese.

31 ianuarie 2020
Viceprmierul rus, Tatiana Golikova anunţă că nu mai primeşte în ţară niciun cetăţean venit din China. Sunt suspendate vizele tuturor celor care vin din China sau ţări asiatice.
Rusia avertizează populaţiei asupra igienei, părului, cere să se evite îmbrăţişările şi saluturile.
Primele 2 cazuri de coronavirus apar în Rusia. 2 chinezi care între timp s-au recuperat.

2 februarie 2020
Compania de stat rusă opreşte pe perioadă nelimitată trenurile din China, inclusiv ruta Beijing- Moscova.
3 februarie 2020
Rusia opreşte importul fructelor şi legumelor din China.

4 februarie 2020
China testează un antivirus cu Rusia. Având în vedere că simptomele sunt similare, Triazavirin, care a fost dezvoltat de Rusia (Ural Federal University, Academia Rusă de Ştiinţe) pentru a combate H5N1, Bird Flu, febra Rift Valley, Ebola şi virusul West Nile, este sub lupa oamenilor de ştiinţă, fiind eficient pe 15 tipuri de răceală. Ministrul Sănătăţii rus confirmă schimbul de experienţă cu China dar spune că aşteaptă mostrele din China. „Ne ia în mod efectiv de la 2 la 5 luni să facem studii preclinice. Pentru a face asta, avem nevoie de a live native virus. Din păcate, în acest moment, nu avem acest live native virus”, a declarat ministrul Serghei Kraevoi.

5 februarie 2020
144 de ruşi au fost evacuaţi din Wuhan, epicentrul coronavirus, şi au intrat direct în carantină.

6 februarie 2020
Kremlinul verifică toţi angajaţii. Le ia temperatura ca măsuri de precauţie. Măsuri împotriva coronavirus se iau şi pentru protecţia preşedintelui rus, Vladimir Putin.

9 februarie 2020
La 1500 km de Moscova, autorităţile ruse fac centre locale de carantină după ce rezidenţii au format scuturi umane pentru a opri orice cetăţean care vine din China să intre în ţară.

10 februarie 2020
Sistemul de apărare S-400 pe care Rusia trebuia să-l livreze Chinei, partener al său strategic, este amânat, anunţă producătorul statului rus de armament, Rosoboronexport.

12 februarie 2020
Rusia dă drumul din spitalul din oraşul siberian Chita unui cetăţean chinez recuperat după coronavirus.

19 februarie 2020
Cei 144 de cetăţeni ruşi recuperaţi de ambasada rusă din provincia Hubei părăresc zona de carantină din Siberia, după a 14-a zi.

20 februarie 2020
Rusia reiterează: orice cetăţean venit din China este interzis în Rusia, indiferent de motivul vitzitei: serviciu, privat, educaţie, turism.
Ministrul de Finanţe rus, Anton Siluanov, spune că prezenta criză coronavirus face ca Rusia să piardă din comerţul cu China 1 milion de ruble (15,68 milioane de dolari) pe zi.
2 cetăţeni ruşi de pe vasul Diamond Princess au fost spializaţi. Numărul ruşilor infectaţi ajunge la 3.

21 februarie 2020
2500 de oameni veniţi din China sunt plasaţi direct în carantină şi monitorizaţi cu tehnologia faciak recognition, declară primarul Moscovei, Sergei Sobyanin.

23 februarie 2020
8 ruşi de pe vasul Diamond Princess au fost spializaţi. Plus alte 3 cazuri de coronavirus. Toţi cei 8 pacienţi, inclusiv celelalte 3 cazuri în care oamenii şi-au revenit, au ieşit din spital pe 8 martie 2020.

24 februarie 2020
25 de ucrainieni evacuaţi şi ei din Hubei, aflaţi la bordul navei în carantină au refuzat să intre în ţara lor.

26 februarie 2020
Rusia suspendă toate zborurile din Coreea de Sud încep’nd cu 1 martie, except’nd pe cele operate de Aeroflot şi Aurora, anunţă vicepremierul rus.
Rusia nu mai acordă vize cetăţenilor iranieni şi cere oamenilor să nu mai plece în Italia. Extinde toate restricţiile p’nă pe 1 aprilie 2020.
Ambasada Chinei în Rusia cere Moscovei să nu mai verifice chinezii de pe transportul public. Poliţia moscovită şi angajaţii de la metrou verificau chinezi de semne de coronavirus.
2 cetăţeni ruşi sunt carantinaţi în Tenerife, 1 în Insulele Canare după ce un doctor italian a fost testat pozitiv pentru coronavirus.

27 februarie 2020
Ministrul Transporturilor rus anunţă că suspendă tot traficul venit din Nisa, Franţa.
Autorităţile moscovite identifică 88 de persoane care au violat carantina după ce s-au întors din China. Persoanele au fost identificate prin sistemul face recognition.
Rusia dezvoltă 5 prototipuri pentru un vaccin împotriva coronavirus.
Agenţia Federală de Turism a Rusiei recomandă tour operatorilor să suspende toate călătoriile pe Italia, Coreea de Sud şi Iran.

28 februarie 2020
Rusia îi scoate din ţară pe cei 88 de cetăţeni străini, identificaţi prin face recognition, pentru că nu au respectat carantina pe coronavirus.
Rusia nu mai acordă viză cetăţenilor din Correa de Sud, încep’nd cu 1 martie. Se suspendă vizele pentru iranieni, italieni, sud coreeni.
Şcolile din Moscova nu mai fac lecţii de înot, se interzic evenimentele cu participare a unui număr mare de oameni.

2 martie 2020
Primul caz confirmat de coronavirus în Moscova. Un rus venit pe 21 februarie 2020, din vacanţă, din Italia. A fost spitalizat pe 27 februarie 2020. Şi-a revenit pe 6 martie.

3 martie 2020
În metroul moscovit se fac verificări în staţii pentru a se afla temperatura pasagerilor, anunţă primarul Moscovei.

4 martie 2020
Rusia suspendă exportul de mănuşi medicale, bandaje medicale şi costume de protecţie.
Gazprom îşi suspendă toate călătoriile în afara ţării.

5 martie 2020
Vicepremierul adjunct, Andey Belousov, anunţă că anulează lucrările Forumului Economic de la St. Petersburg care urma să fie prezidat pe Vladimir Putin în perioada 3-6 iunie 2020.
Primul caz de coronavirus apare în St. Petersburg. Un t’năr italian venit în Rusia pe 29 februarie. A fost spitalizat pe 2 martie 2020.
Primarul Moscovei anunţă că are plan de urgenţă pentru a închide capitala dacă este nevoie.
Aeroflot, compania de stat rusă, anunţă că suspendă zborurile pe ruta Hong Kong.
Rusia anunţă al 7-lea caz de infecţie cu coronavirus. Un cetăţean italian care venise în Rusia pe 29 februarie, care a ajuns la spital pe 2 martie, a fost testat pozitiv pentru coronavirus şi este tratat într-o locaţie necunoscută.
Oameni de afaceri ruşi îşi anulează călătoriile de afaceri în afara Rusiei la recomandarea ministrului Sănătăţii care restricţionează călătoriile externe.
Studenţii de la Universitatea din St. Petersburg sunt plasaţi toţi în carantină şi li se interzice să iasă din clădire după ce un student italian a fost spitalizat fiind diagnosticat ca purtător de coronavirus. Oamenii monitorizaţi în St. Petersburg pentru coronavirus sunt 44.

6 martie 2020
Primarul Moscovei, Sergey Sobyanin anunţă stare de alertă, ordon’nd ruşilor care s-au întors din China, Coreea de Sud, Iran, Franţa, Germania, Italia şi Spania să intre în autoizolare pentru 2 săptăm’ni.
Rusia anunţă că a făcut deja 51.000 de teste pe coronavirus în toată ţara.
6 cazuri noi sunt confirmate, 5 din Moscova şi 1 din Nizhny Novgorod, la 600 de km de capitală. Toate având legătură cu Italia.
7 pasageri ruşi de pe vasul Diamond Princess care au fost trimişi în Rusia sunt plasaţi în carantină în Siberia.

7 martie 2020
Alte 4 cazuri au fost confirmate, 3 în Lipetsk şi 1 în St. Petersburg. Toate pe legătură cu Italia. Cazurile de coronavirus ajung în Rusia la 14.

8 martie 2020
Autorităţile de la Moscova anunţă închisoare de p’nă la 5 ani pentru cei care au venit din focarele de coronavirus şi nu au intrat în autoizolare.

9 martie 2020
Alte 3 cazuri au fost confirmate în Moscova, toate în legătură cu Italia, cetăţeni care vizitaseră ţara.
9 martie 2020 . Aeroflot nu mai zboară pe ruta Hong Kong

10 martie 2020
Autorităţile ruse recomandă oamenilor să evite transportul public, mallurile, zonele publice, aglomeraţiile, magazinele, zonele de sport şi entertainment mai ales în orele de varf.

11 martie 2020
Alte 8 cazuri sunt confirmate în Rusia, 6 în Moscova, 2 în Moscova Oblast. Toate cele 8 persoane au venit din Italia.
Total cazuri confirmate în Rusia în Rusia  în Rusia 28 persoane, dintre care 3 oameni declarați vindecați.
Zboruri către şi înspre Rusia nu se mai fac din China, Coreea de Sud, Iran, Franţa, Germania, Italia, Spania, Hong Kong şi alte state care raportează cazuri cresc’nde de coronavirus.

Rusia interizice adunările mai mari de 5000 de oameni p’nă pe 10 aprilie 2020. Totul se aplică domeniilor sportive, entertainmentului, evenimentelor publice sau orice alt tip de evenimente.

Thailanda suspendă vizele pentru 18 ţări, inclusiv Rusia.
Adjunctul Dumei de Stat, Pyotr Tolstoy, intră în autoizolare după ce a călătorit din Paris în Moscova. Scrie pe Facebook că e sănătos dar lucrează de acasă.
Ministrul Apărării rus anulează Conferinţa Internaţională pe Securitate de la Moscova la care urmau să participe 1000 de delegaţi din 115 ţări în perioada 22-23 aprilie 2020.

Vladimir Putin promovează pe criza coronavirus o reformă constituţională care i-ar putea permite să răm’nă la putere peste termenele legale din prezent. Adică după anul 2024. Duma de stat aprobă cu 383 voturi pentru, 43 de abţineri, 24 de absenţe şi niciun vot împotrivă, modificarea Constituţiei care îi permite lui V.V.Putin să rămână preşedinte al Rusiei p’nă în 2036. Proiectul trebuie aprobat de Consiliul Federaţiei Ruse, de Curtea Constituţională rusă şi de un referendum programat în aprilie 2020.

Sursa: presacurata.ro  nationalisti.ro

About the author

Dialog Online

AllEscort