Ieri au avut loc proteste din partea părinților și elevilor de la Colegiul N.V. Karpen din Bacău, indignați de faptul că municipalitatea evacuează elevii din căminul Colegiului.

Autoritățile municipale au luat o hotărâre care a stârnit o revoltă în rândul părinților, mai exact în caz că pe Aeroportul “Henri Coandă” din Bacău ar ateriza persoane din zonele carantinate din Italia să fie ținute timp de 14 zile în căminul Colegiului „N.V. Karpen”.

“Nu avem motive de îngrijorare, dar trebuie să fim pregătiți pentru orice situație având în vedere că avem un număr mare de băcăuani care muncesc sau vizitează Italia”, a declarat primarul Cosmin Necula

„Aici NU vor ajunge suspecții de coronavirus, ci doar acei pasageri care vin din zonele carantinate din Italia. Deci persoanele asimptomatice, care NU sunt suspecți”, a declarat dr. Anca Dancău, din partea Compartimentului de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Direcției de Sănătate Publică Bacău.

În urma protestelor de luni, în jurul orei 21:00 Prefectul Bacăului, Liviu Miroșeanu a discutat cu părinții elevilor despre o posibilă relocare.

În cursul zilei de astăzi așteptăm decizia municipalității băcăuane, referitoare la relocarea centrului de carantină.

„Mâine putem lua decizia de relocare a centrului de carantină de la Colegiul Karpen” a declarat Prefectul Bacăului

În urma protestelor și Primarul Bacăului, Cosmin Necula a avut o intervenție pe pagina sa de Facebook „Decizia de a se folosi căminul Colegiului Karpen drept spațiu pentru cazarea persoanelor aflate în carantină aparține Comitetului Județean de Situații de Urgență condus de Prefectul Județului Bacău.

Primăria este obligată să pună la dispoziție acest spațiu sau altele, în cazul în care acestea vor fi solicitate.

Direcția de Sănătate Publică este instituția care va asigura izolarea corespunzătoare a spațiului, alături de toate procedurile și măsurile care se impun astfel încât în niciun moment cei aflați în carantină să nu intre în contact cu cei din exterior. Nu vor exista nici spații comune și nici pericolul unor contacte directe, aceste spații fiind sub pază strictă.

Am discutat astăzi în Comitetul Local de Situații de Urgență măsurile de precauție pentru protejarea de infecția cu coronavirus. Nu avem motive de îngrijorare, dar trebuie să fim pregătiți pentru orice situație având în vedere că avem un număr mare de băcăuani care muncesc sau vizitează Italia.

Primăria are deja pregătite spațiile pentru carantină, pentru situația în care acesta va fi instituită, iar Direcția de Sănătate Publică va emite recomandări pentru măsurile de protecție individuală împotriva infecției.

Vă precizez faptul că, potrivit comunicatului transmis de Institutul Național de Sănătate Publică, cei care se întorc în România din localitățile italiene Vo Euganeo, Codogno, Castiglione d’Adda, Casarpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo, San Fiorano sau Cumiana, sau din China continentală, intră în carantină 14 zile în spații special destinate, puse la dispoziție de Primărie. Persoanele din alte localități din Provincia Lombardia și Regiunea Veneto intră în auto-izolare la domiciliu, timp de 14 zile, imediat după revenirea în România.

Luăm toate măsurile necesare pentru a acționa corespunzător. Voi reveni cu informări referitoare la eventuale măsuri suplimentare, dacă acestea vor fi necesare.”

FOTO captură video

About the author

Dialog Online