Raed Arafat a declarat că şansele sunt foarte mici ca temutul virus COVID-19 să ocolească România, ținând cont de apariția a noi cazuri în alte ţări europene, mai ales cele din Italia, unde sunt mulţi români.

Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a precizat că pe viitor vor apărea cazuri toate ţările din Uniunea Europeană, ținând cont de libera circulație a persoanelor între statele membre, neputând fiind împiedicat acest lucru.

Raed Arafat apreciază măsurile luate de autoritățile Italiene referitor la limitarea răspândirii virusului.

”Trebuie să fim foarte sinceri. Probabilitatea este foarte scăzută. Nu putem să spunem că nu va fi. Eu cred că încet-încet, în toate ţările din Uniunea Europeană vor apărea cazuri, nu numai în România. Doar este vorba de timp, când apare într-o ţară şi când apare într-alta. Aţi văzut acum situaţia trenurilor oprite în Austria cu persoanele care sunt suspecte. Oamenii călătoresc. E imposibilă închiderea ermetică a graniţelor. Înseamnă că mai devreme sau mai târziu astfel de cazuri vor apărea într-un loc sau altul. Acum depinde ce măsuri se iau. Italia ia măsuri foarte corecte. Am avut discuţii cu colegii noştri de acolo de la Protecţia Civilă. Sunt în legătură cu ambasada noastră de acolo. Ei iau măsurile pentru a limita răspândirea”, a declarat Raed Arafat, duminică, la Antena 3.

Șeful DSU spune că în clipa actuală nu există un tratament eficient împotriva coronavirus și măsurile luate de medici, sunt doar pentru tratament simptomatic. ”Nu există taratment împotriva acestui virus”, a relatat Raed Arafat.

”Luni vor fi discutate anumite măsuri pe care le-am stabilit şi pe care le-a anunţat domnul profesor Horaţiu Moldovan să vedem dacă rămânem cu ele sau mai face anumite modificări. Bineînţeles că se discută scenarii, în cazul în care se întâmplă cutare sau cutare scenariu, care va fi atitudinea noastră, din timp. Va fi o discuţie inclusiv cu reprezentaţii Oficiului Naţional de Achiziţii Centralizate care răspund de achiziţiile care s-au stabilit prin OUG nr. 11 care prevede stocurile medicale de urgenţă pentru această situaţie”, a declarat Arafat.

Raed Arafat a mai precizat că Luni se va discuta cu Oficiul Național de Achiziții Centralizate referitor la stocurile de echipamente de protecţie, ținând cont de faptul că stocurile la nivel mondial sunt foarte scăzute.

„Deja au început achiziţiile. Au avut primele negocieri. Unele materiale s-au găsit, altele sunt mai greu de găsit. Problema este că echipamentele de protecţie care sunt foarte greu de achiziţionat pentru că stocurile pe plan mondial sunt foarte scăzute. Acest lucru nu e un secret şi nu putem să spunem nimic, decât că vom încerca să găsim furnizori pentru aceste materiale şi avem nevoie de cantităţi mari, conform cerinţelor pe care noi le-a pus în OUG”, a declarat Arafat.

About the author

Dialog Online

AllEscort