„Prima Casă”, unul dintre cele mai așteptate programe guvernamentale, a luat startul mai devreme ca în alți ani. S-au înscris 14 bănci, iar statul a pus la dispoziție garanții de două miliarde de lei. În plus, comisionul pentru Fondul de Garantare a fost redus la 0,40%. Agenții imobiliari așteaptă vânzări mai mari de locuințe noi, chiar dacă prețurile au crescut faţă de anul trecut.

Prima casă 2020. S-a dat startul pentru ”Prima Casă” pe anul acesta. Programul primește 2 miliarde de lei de la stat, la fel ca în 2019. Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) anunță lansarea Programului Prima Casă 2020

„La finalul anului 2019, Programul Prima Casă înregistra peste 260.000 de garanții și promisiuni de garantare, acordate pentru achiziționarea sau construcția de locuințe, pe întreg teritoriul României. Avem satisfacția de a implementa un program guvernamental care a impactat pozitiv viața foarte multor români, fie că au fost beneficiari direcți ai programului, vânzători, antreprenori sau profesioniști implicați în sectoarele economice conexe. Suntem pregătiți pentru lansarea unei noi etape în derularea programului Prima Casă, cu fluxuri de lucru optimizate, adaptate nevoilor beneficiarilor și partenerilor noștri, menținând același angajament de a oferi celor care apelează la noi șansa de a-și împlini visul, poate cel mai drag românilor, acela de a avea o casă”- a declarat Dumitru Nancu, director general al FNGCIMM.

Prețurile sunt în creștere, deși venim după un an în care numărul de tranzacții e mai mic față de 2018, de 2017 și chiar față de 2009, când a fost mijlocul crizei imobiliare.

Statul pune la dispoziție garanții de 2 miliarde de lei. 14 bănci s-au înscris deja în program. O altă noutate este că a fost redus comisionul pentru Fondul de Garantare de la 0,45%, la 0,40%.

Cele 14 bănci participante în program sunt: BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, OTP Bank, Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Marfin Bank, Leumi Bank și Intesa Sanpaolo Bank.

Condițiile principale pentru programul „Prima Casa” au rămas neschimbate: creditul se acordă pe o perioadă de 30 de ani, iar în primii cinci, locuința nu poate fi vândută.

Cei care nu se încadrează în program pot opta pentru un credit ipotecar la care avansul este însă de 15%.

În Senat a fost adoptată o lege care prevede transformarea „Prima Casă” într-un program social, cu limită de venituri și preț maxim de achiziție a unei locuințe de 70.000 de euro. Noile modificări se vor aplica dacă vor fi adoptate și în Camera Deputaților.

Prima casă vs. Credit ipotecar

La un credit Prima Casă de 250.000 de lei, echivalentul a 52.000 de euro, avansul minim este de 5%, iar rata ajunge să fie 1.240 de lei. Spre comparaţie, la un credit ipotecar standard, de aceeaşi valoare, avansul minim cerut este mult mai mare, adică 15%, iar rata lunară este de 1.330 de lei. Aşadar, plătiţi cu 90 de lei mai mult decât la Prima Casă.

14 bănci au intrat în programul Prima Casă anul acesta. Dar, înainte să semnaţi contractul, mai ales dacă vă îndatoraţi pe 30 de ani, specialiştii vă sfătuiesc să vă faceţi bine calculele şi să comparaţi mai multe oferte de credite ipotecare.

About the author

Dialog Online