Secretarul de stat Raed Arafat le-a cerut românilor din Lombardia și Veneto, regiuni din Italia în care au apărut peste 30 de cazuri de îmbolnăviri cu coronavirus, să anunțe autoritățile dacă vor să se întoarcă în țară, astfel încât să fie monitorizată starea lor și să fie luată măsuri de prevenire a apariției bolii și în țara noastră.

Măsurile vor fi decise la nivel european

Dacă sunt români care vor să plece din zona afectată să ne anunțe dacă vin în România”, a declarat Raed Arafat, la Digi24.

„Ceea ce este important este ascultarea recomandărilor autorităților italiene. Nu este niciun motiv penru a se panica și a urca în mașină sau în avion să vină în țară. Totuși, cei care decid să plece din zona respectivă către România și vor să facă acest lucru vor trebui să ne informeze. Va trebui să știm pe ce linie aeriană vine persoana respectivă, când sosește în țară, deoarece cu siguranță aici în țară vor fi aplicate anumite măsuri, se va analiza situația care există”, a afirmat Raed Arafat, sâmbătă

Întrebat dacă există riscul ca România să restricționeze accesul în țară a persoanelor care vin din Italia, secretarul de stat din Ministerul de Interne a precizat că o restrângere a dreptului la liberă circulație poate fi decisă doar la nivel european.

Arafat a precizat autoritățile de la București țin legătura cu cele italiene în ce privește răspândirea coronavirusului și măsurile cu care autoritățile o combat.

Suspiciuni neconfirmate

Raed Arafat a afirmat că nu există motive de îngrijorare deocamdată legate de apariția coronavirusului. ”Astăzi este ultima zi de carantină pentru cei veniți de la Wuhan. Nu au niciun fel de simptom, iar mâine se va face testarea”, a declarat oficialul.

El a mai precizat că cei doi români care au fost infectați cu coronavirus la bordul navei Diamond Princess au o stare de sănătate relativ bună.

Comentând cazul de la Satu Mare în care un român venit din Italia nu a mai fost primit acasă după ce a fost internat la spital cu simptomele unei pneumonii, Arafat a spus că aceste gen de reacții nu sunt justificate. ”Reacțiile de respingere de la Satu Mare nu sunt un lucru admisibil”, a mai spus Raed Arafat.

About the author

Dialog Online