Ai mâncat, din greșeală, un aliment mucegăit? Sunt mari șanse să nu pățești nimic, însă privește cu atenție produsele de același fel, pentru a te feri de această neplăcere. 

În cele mai multe cazuri, persoanele care au mâncat din greșeală produse mucegăite nu au avut niciun simptom neplăcut. Există posibilitatea să te confrunți, totuși, cu greață și vărsături.

Poate că ai fost pus în situația de a decide ce să faci cu bucata de cașcaval care a început să prindă mucegai pe margini sau cu pâinea care are doar un colț de puf albastru pe ea. În timp ce încerci să te decizi dacă să arunci alimentele mucegăite sau nu, îți amintești că penicilina este creată din mucegai și te liniștești. Dar poate că ar trebui să te gândești de două ori înainte de a te pune pe mâncat.

Dacă găsești mucegai într-o felie de pâine, înseamă, de obicei, că întreaga bucată de pâine este mucegăită.

Cel mai bine este să privești cu atenție dacă alimentul pe care vrei să-l consumi este mucegăit sau nu. Evită să-l miroși, întrucât te-ai putea alege cu probleme respiratorii, spun medicii.

Cum îți poți da seama care alimente mucegăite pot fi consumate și care nu

Unele tipuri de mucegai, precum cele din brânza Gorgonzola, pot fi mâncate, fără a-ți pune în primejdie sănătatea, dar pâinea care a prins mucegai nu mai este o sursă importantă de fibre. Multe varietăți (există sute și mii de tipuri de mucegai) pot cauza alergii și probleme respiratorii, iar, în unele cazuri, ele produc micotoxine, o otravă care te poate îmbolnăvi.

Fructele moi, carnea și gemurile trebuie să fie aruncate după ce au prins mucegai, dar nu este același cazul și când vine vorba de brânza tare. Potrivit oamenilor de știință, alimentele dense, tari, mai pot fi salvate, chiar și după ce mucegaiul și-a făcut apariția. Din această categorie fac parte: brânza tare, salamul și legumele (morcovii, ardeii și varza), care au suprafețele tari și îngreunează răspândirea mucegaiului. Asta îți permite să îndepărtezi suprafața afectată și să consumi interiorul.

Desigur, cea mai bună metodă de a te asigura că nu consumi mâncare mucegăită este să previi mucegăirea alimentelor. Astfel, este recomandat să verifici produsele înainte de a le cumpăra și să le acoperi pentru a nu le permite sporilor din aer să se așeze pe alimente. În plus, trebuie să le depozitezi în containere pentru produse alimentare perisabile și la temperatura potrivită, fără a depăși termenul de valabilitate.

Ce este mucegaiul

Mucegaiul face parte din familia ciupercilor. De fapt, dacă te uiți la mucegai prin intermediul unui microscop, vei vedea că acesta are forma unor ciuperci de dimensiuni mici, cu spori deasupra, care îi conferă culorile interesante.

Mucegaiurile sunt ciuperci microscopice saprofite sau parazite, sub formă de filamente, care se înmulțesc prin spori. Fac parte din grupa mare Ascomycota, regnul Fungi, domeniul Eukaryota. Exemple de ciuperci microscopice sunt drojdia de bere, mucegaiurile ca Aspergillus fumigatus, care produce intoxicații alimentare prin aflatoxine, sau altele care sunt surse de obținere a unor antibiotice ca penicilina.

About the author

Dialog Online