Tu cât de multe știi despre acordarea primului ajutor în situații de urgență? Pe 29 februarie, între orele 12:00 – 22:00,  ParkLake găzduiește în Main Square  ”Maratonul Resuscitării”, o acțiune amplă organizată de SMURD, în cadrul căreia medici și paramedici SMURD, cu experiență în intervențiile medicale de urgență, vor preda tehnici de prim ajutor în mod gratuit.

Ce este Maratonul Resuscitării?

Maratonul Resuscitării este un eveniment public organizat sub forma unui curs de prim ajutor de dimensiuni crescute, având ca scop creșterea gradului de conștientizare în rândul populației asupra importanței dobândirii cunoștințelor de prim ajutor, prin instruirea unui număr cât mai mare de participanți.

Scurt istoric

Maratonul Resuscitării a fost lansat în anul 2015 și a pornit ca o inițiativă a studenților mediciniști voluntari SMURD din Cluj-Napoca. Până în prezent, în cadrul edițiilor organizate în Cluj-Napoca, au fost instruite, în total, aproximativ 5.500 de persoane. În anul 2019, Fundația pentru SMURD a reușit extinderea proiectului la nivel național, organizând 3 noi ediții în București, Constanța și Timișoara, înregistrând peste 3500 de participanți.

Cum se desfășoară cursurile?

În cadrul evenimentului, împreună cu peste 50 de medici, paramedici, asistenți, formatori și voluntari ai Fundației pentru SMURD, participanții exersează pe manechine cum pot recunoaște și cum trebuie să intervină în cazul unui stop cardiorespirator.

Maratonul va cuprinde peste 15 stații practice cu câte 2 instructori fiecare, ce vor oferi cursuri succesive a câte 30 de minute, participanții putând exersa manevrele de resuscitare pentru cele trei categorii principale de victime, adult, copil și sugar. Acestea se vor relua pe toată durata evenimentului pentru fiecare grup de participanți.

Participarea este gratuită, înscrierea în prealabil nefiind necesară.

De ce este important să înveți prim ajutor?

4 din 5 stopuri cardiorespiratorii se întâmplă acasă.

Dacă până la sosirea echipajelor de urgență victima nu beneficiază de manevre de resuscitare din partea oamenilor din jur, șansele ca aceasta să supraviețuiască scad cu 10 % în fiecare minut care trece.

Având în vedere datele menționate mai sus, este de la sine înțeles că dacă ne confruntăm vreodată cu o situație în care suntem martor al unei persoane intrate în stop cardiorespirator, șansele de supraviețuire a victimei depind în cea mai mare măsură de reacția noastră. Recunoașterea rapidă a stopului cardiorespirator, apelarea serviciilor de urgență prin numărul unic 112 și aplicarea manevrelor de resuscitare până la preluarea victimei de către echipajele medicale de urgență se dovedesc a fi vitale pentru șansele de supraviețuire și recuperare cu un deficit neurologic cât mai redus.

Ediția a II-a din București a „Maratonului Resuscitarii” este organziată cu sprijinul ParkLake Shopping Center, Gloria Jean’s Coffees ParkLake, Pep & Pepper și Hotel Cișmigiu.

About the author

Dialog Online

AllEscort