Video: O pacientă a cântat la vioară în timp ce medicii o operau pe creier

Video: O pacientă a cântat la vioară în timp ce medicii o operau pe creier

Chirurgii de la Spitalul King’s College din Londra au eliminat o tumoră cerebrală unei femei care a cântat la vioară în timpul procedurii.

O pacientă a unui spital din Marea Britanie a cântat la vioară fragmente din Mahler şi Gershwin în timp ce o echipă de medici o operau pe creier pentru a extirpa o tumoare. Medicii au luat această decizie pentru a ajuta pacienta să-și păstreze abilitatea de a cânta la vioară, informează Time.com

Dagmar Turner, 53 de ani, fostă consultant de afaceri din Isle of Wight, a cântat la vioară în timpul operaţiei de îndepărtare a unei tumori de pe lobul frontal drept – în apropiere de zona creierului în care se află centrii de control ai mişcărilor de fineţe ale mâinii stângi, potrivit Time.com

Medicii i-au cartografiat creierul înainte de operație pentru a identifica zonele care erau active când cântă la vioară, dar și cei responsabili de controlul limbajului și mișcării mâinilor. Apoi, medicii au trezit-o la mijlocul procedurii, astfel încât aceasta să cânte la vioară pentru a se „asigura că chirurgii nu deteriorează nici o funcție crucială a creierului care controlează mișcările delicate ale mâinii lui Dagmar”, a spus spitalul într-un comunicat.

„Știam cât de importantă este vioara pentru Dagmar, așa că era vital să păstrăm funcția în zonele delicate ale creierului ei care i-a permis să cânte”, a spus prof. Keyoumars Ashkan, neurochirurgul ei.

“Este pentru prima oară când am operat un pacient care cânta la un instrument. Am reuşit să eliminăm peste 90% din tumoară, inclusiv toate zonele în care existau suspiciuni de activitate agresivă a ţesutului tumoral, păstrând în același timp funcţionalitatea mâinii stângi”, a declarat profesorul Ashkan.

Pacienta le-a mulţumit medicilor. “Vioara este pasiunea mea. Cânt la vioară de la 10 ani. Gândul că aş fi putut să-mi pierd această abilitate îmi frângea inima”, a susţinut şi pacienta.

Related Articles