În plin sezon al virozelor respiratorii, vaccinul antigripal a dispărut aproape complet din cabinetele medicilor de familie din toată țara, iar situația este similară și în județul Covasna. Ministerul Sănătății anunțase că va distribui alte 35.000 de doze, însă medicii spun că încă nu le-au primit.

Pentru a nu se ajunge în aceeași situație în sezonul gripal 2020-2021, medicii de familie îi îndeamnă pe pacienți să se înscrie din timp pe liste, pentru a putea beneficia în toamna acestui an de imunizare gratuită, întrucât până în data de 5 martie, toate cabinetele trebuie să trimită către Ministerul Sănătății solicitările pentru vaccin.

„Nu mai e vaccin, deşi Ministerul Sănătăţii a spus că a suplimentat cu 35.000 de doze, nu ştim unde sunt pentru că nu am primit. Numărul de doze se repartizează în funcţie de solicitări. Acum se fac estimările pentru sezonul gripal viitor, de aceea îi rugăm pe pacienţi, chiar şi pe cei care au bebeluşi de 6 luni, să anunţe telefonic medicul de familie dacă doresc vaccin în sezonul viitor. Ideal este să începem vaccinarea în octombrie-noiembrie. Raportarea se face până în data de 5 martie iar pacienţii care nu s-au înscris pe listele medicilor de familie ar putea rămâne descoperiţi în sezonul gripal viitor. Degeaba cerem vaccin în octombrie pentru că nu produce nimeni, este nevoie de timp”, a explicat președinta Colegiului Medicilor de Familie din județul Covasna, dr. Lucia Șereș.

Și mămicile cu sugari sau cele gravide sunt încurajate să se înscrie la cabinetul medicului de familie, iar celor care se tem că vaccinul le-ar putea face mai mult rău decât bine, specialiștii le atrag atenția că vaccinarea este cea mai sigură, dacă nu chiar singura metodă de profilaxie, mai ales în cazul femeilor însărcinate care pot face forme severe ale bolii.

About the author

Dialog Online

AllEscort