Astăzi este ziua îndrăgostiților, însă nu cea tradițională, sărbătorită pe 24 februarie, de Dragobete, ci sărbătoarea preluată din occident „Valentine’s Day”.

Ziua Îndrăgostiților, numită, de asemenea, Ziua Sfântului Valentin sau Sărbătoarea Sfântului Valentin, este sărbătorită anual pe 14 februarie.

Inițial a fost sărbătorită ca zi a creștinismului occidental care onorează unul sau doi sfinți timpurii pe nume Valentinus, Ziua Îndrăgostiților este recunoscută ca o semnificație culturală, religioasă și comercială de dragoste și dragoste romantică în multe regiuni din întreaga lume, deși nu este o sărbătoare publică în orice țară.

Originea acestei sărbători catolice e neclară şi circulă numeroase legende în legătură cu personajele care ar fi inspirat ziua iubirii. Una dintre poveştile recuperate din negura istoriei are în centru un preot din Roma – pe nume Valentin, evident, care ar fi trăit în secolul al III-lea d.Hr. Citește care este originea sărbătorii Sfântului Valentin, de unde vine Ziua Îndrăgostiților!

Originea sărbătorii de Ziua Îndrăgostiților

Pe atunci, împăratul Claudius al II-lea (sau Claudius Gothicus) a decis că burlacii sunt soldaţi mai buni decât bărbaţii însuraţi, deoarece primii s-ar dedica trup şi suflet războiului, pe când ceilalţi ar fi sfâşiaţi de dorul de neveste şi copii şi nu ar da totul pe câmpul de luptă. El a scos în afara legii căsătoria, în cazul tinerilor.

Părintele Valentin, socotind că măsura e nedreaptă, l-a sfidat pe împărat şi a oficiat slujbe de cununie în secret pentru cuplurile de îndrăgostiţi. Claudius a aflat şi l-a condamnat la moarte.

De unde vine Ziua Îndrăgostiților? Legendă

Într-o altă legendă, preotul Valentin ar fi fost ucis pentru că a-ncercat să ajute creştinii să evadeze din teribilele închisori romane, unde erau torturaţi fără milă, uneori, până la moarte.

Dacă încă nu vedeţi legătura cu sărbătoarea iubirii, aflață că: unul dintre prizonierii vizitaţi de inimosul preot s-ar fi îndrăgostit de o tânără frumoasă, fiica şefului închisorii, şi i-ar fi trimis o scrisoare de dragoste pe care ar fi semnat-o “De la Valentinul tău”…

Un alt Valentin pe seama căruia e pusă Ziua Îndrăgostiţilor găsim în Terni (un oraş din Umbria, o regiune din centrul Italiei), pe vremea împăratului Aurelian. Preotul Valentin şi-ar fi câştigat renumele de protector al îndrăgostiţilor după ce a cununat un soldat legionar, Sabino, cu o tânără creştină, Serapia.

Biserica Sf. Valentin din Terni

Umbria Ar fi fost condamnat la moarte de prefectul Placido Furio, pentru că a înlocuit ritualurile antice ale Lupercaliei, sărbătoarea fertilităţii, cu o slujbă religioasă creştină. A fost ucis pe 14 februarie, în anul 273 d.Hr. În anul 1644 a fost proclamat de biserică protectorul oraşului Terni, iar ulterior, a fost ridicat acolo un lăcaş de cult cu hramul Sf. Valentin.

About the author

Dialog Online

AllEscort