Magnatul din sectorul tehnologiei Bill Gates a comandat primul super iaht din lume cu un motor pe bază de hidrogen, în valoare de 500 de milioane de lire sterline (645 milioane dolari). Este încă un semn al convingerii sale să investiţia într-o tehnologie nepoluantă este cea mai bune soluţie pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, relatează publicaţia The Telegraph citat de news.ro.

Vasul este construit de compania olandeză Feadship, specializată în super iahturi.

Ambarcațiunea este bazata pe designul vasului ”Aqua”, de 112 metri, care a fost făcut public anul trecut, la Monaco Yacht Show, de către firma olandeză  de arhitecţi navali Sinot, pentru a atrage miliardari interesaţi de ecologie.

Planurile ”au fost inspirate de stilul de viaţă al unui proprietar cu discernământ şi vizionar”.

Gates, co-fondator al Microsoft şi al doilea cel mai bogat om din lume, îşi petrece deseori vacanţele pe iahturi, dar până acum nu a deţinut unul, preferând să le închirieze în timpul vacanţelor din regiunea Mediteranei.

Noul vas al lui Gates, care ar urma să fie lansat la apă în 2024, nu se va ridica la nivelul unora dintre cele mai mari vase de agrement din lume, cum este iahtul Eclipse de 163 de metri comandat de oligarhul rus Roman Abramovich, proprietarul clubului de fotbal Chealsea.

Designul pentru Aqua include rezervoare de 28 de tone pentru stocarea lidrogenului lichid la minus 252 de grade Celsius. Combustibilul va fi utilizat pentru a genera energie pentru două motoare de un megawatt şi pasagerii, prin intermediul unor celule de carburant, care combină hidrogen cu oxigen din aer pentru a produce electricitate şi apă.

Sinot afirmă că sistemul oferă o viteză maximă de 17 noduri, o viteză de croazieră de 10-12 noduri şi o autonomie de 3.750 de mile nautice, mai mult decât suficient pentru a acoperi traversarea Atlanticului de la New York la Southampton.

Achiziţia este cel mai recent indiciu privind interesul lui Gates pentru carburanţii alternativi. Acesta a investit deja în Heliogen, un startup din California care se foloseşte de software pentru a controla oglinzi care focalizează razele soarelui pentru a genera o căldură extremă. Scopul este crearea unei surse nepoluante de gaz de hidrogen prin separarea moleculelor de apă fără a utiliza carburanţi fosili.

About the author

Dialog Online

AllEscort