Experimente! Pacienții, cobai la UPU Craiova!

Experimente! Pacienții, cobai la UPU Craiova!

De peste 4 luni, medicii de la UPU Craiova sunt nevoiți să facă improvizații datorită lipsei unui ecocardiograf. Aceștia, sunt nevoiți sa folosească sonda abdominală, pentru a vedea inima pacienților cu probleme cardiace grave.

Ovidiu Drăcea, doctor cardiolog, a declarat, miercuri, pentru Mediafax, faptul că de aproximativ 4 luni ecocardiograful din UPU nu funcționează, aceștia fiind nevoiți să folosească un aparat pentru abdomen. Acesta mai susține că o alta variantă ar fi ca toți pacienții sa fie transportați 3 etaje în Secția Cardiologie ( unde există astfel de aparat), lucru care ar pune în pericol viața pacienților.

„Este un ecograf care a avut o sondă care s-a stricat în urmă cu 4-5 luni. Noi nu ne putem desfăşura activitatea. Adică, ecografia cardiacă este o investigaţie de bază în multe boli cardio-vasculare. Câteodată, putem transporta pacientul din UPU în Secţia de Cardiologie, dar sunt cazuri în care în câteva minute, dacă nu pui sonda şi începi tratamentul de urgenţă, pierzi pacientul.Până în secţie, transportul poate dura şi 10 minute, dar dacă sunt lifturile ocupate, poate dura şi mai mult. În acest timp, pacientul poate să facă stop. Acum folosim o sondă de abdomen care, mă rog, nu poate să ofere aceleaşi informaţii. Adică, oferă nişte informaţii grosiere legate de dimensiunea cordului, dar nu se pot evalua valve, nu se pot evalua multe”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Ovidiu Drăcea, medic cardiolog.

Potrivit medicului, în toată această perioadă, cardiologii au facut nenumărate solicitări către conducerea spitalului, pentru a primi aparatul necesar, însă în zadar.

„Ecocardiograful este o investigaţie de bază în urgenţă. S-au făcut referate către conducere şi s-a anunţat. Ştiu că au făcut şi cei din UPU, dar explicaţia a fost ceva de genul că ei au anunţat care sunt nevoie şi aşteaptă să facă bugetul. Aşa am făcut şi noi, am aşteptat, dar… Sunt zile în care 50 la sută din pacienţii care sosesc în UPU au nevoie de consultaţie cardiologică. Şi se solicită consult cardiologic”, a declarat Ovidiu Drăcea.

Reprezentanţii SJU Craiova au declarat, la rândul lor, că aşteaptă aprobările de la Ministerul Sănătăţii pentru a putea cumpăra aparatura. „Necesarul de aparatură pe anul 2020 care include ecografe, sonde, este întocmit de medicii din UPU, dar şi de cei din spital şi a fost trimis Ministerului Sănătăţii pentru aprobare. După aprobare, va fi demarată procedura de achiziţie”, a declarat pentru MEDIAFAX, Cristina Geormăneanu, purtător de cuvânt SJU Craiova.

Citește și

Related Articles