Începând de astăzi amenzile sunt mai mari, pentru cei care refuză legitimarea în fața polițiștilor. Ce drepturi au cetățenii?

De astăzi 26.01 au intrat in vigoare noile prevederi în domeniul ordinii și siguranței publice. Noua lege prevede amendarea cu până la 1.500 RON a persoanelor care refuză să se legitimeze în fața polițiștilor și jandarmilor sau cei care refuză să furnizeze datele de identificare personale sau să se prezinte la sediul Politiei.

„Legea instituie reguli clare si transparente referitoare la procedurile de legitimare, control corporal, al bagajelor sau al vehiculului. De asemenea, sunt prezentate conditiile in care o persoana poate fi condusa la sediul politiei si situatiile in care politistul poate utiliza forta, respectiv sunt introduse garantii suplimentare pentru respectarea drepturilor cetateanului”, transmite Politia Romana.

Noile reglementari prevăd ca „refuzul unei persoane de a furniza date pentru stabilirea identității sale sau de a se prezenta la sediul poliției, la cererea ori la invitația justificată a organelor de urmărire penală sau a organelor de ordine publică, aflate in exercitarea atribuțiilor de serviciu” se sanctioneaza cu amenda de la 500 lei la 1.500 lei.

In forma anterioara a legii 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice, sanctiunea era de maxim 500 de lei amenda.

Situații in care polițistul este îndreptățit să legitimeze si să stabilească identitatea unei persoane:

– aceasta încalcă dispozițiile legale, ori exista motive verosimile pentru a bănui că pregătește sau a comis o faptă ilegală;

– exista motive verosimile pentru a bănui că aceasta a fost prezentă la locul săvârșirii unei fapte ilegale ori are cunoștință despre faptă, autor sau despre bunurile având legătură cu fapta;

– descrierea acesteia corespunde unei persoane căutate potrivit legii, deține asupra sa bunuri sau se deplasează cu un vehicul, ambarcatiune ori aeronava care corespunde descrierii unor bunuri sau mijloace de transport căutate potrivit legii;

– aceasta încearcă să pătrundă sau se afla într-un spațiu în care accesul este controlat;

– exista obligația legală de a se stabili identitatea acesteia.

Politistul are dreptul să conducă o persoana la sediul politiei, atunci când:
– nu s-a putut stabili (pe loc) identitatea acesteia, ori exista motive verosimile pentru a bănui că identitatea declarată nu este reală sau documentele prezentate nu sunt veridice;

– din cauza comportamentului, locului, momentului, circumstantelor, ori bunurilor aflate asupra sa creeaza motive verosimile pentru a bănui că pregătește sau a comis o faptă ilegală;

– prin acțiunile sale periclitează viața, sănătatea sau integritatea corporală, a sa ori a altei persoane sau ordinea publică; luarea unor măsuri legale, pe loc, ar putea crea un pericol pentru aceasta sau pentru ordinea publica.

Noua lege introduce garanții pentru persoana condusă la sediul poliției, aceasta având urmatoarele drepturi:

– de a fi informată cu privire la motivele conducerii la sediul politiei, înainte de inițierea măsurii;

– de a fi informată cu privire la drepturile ce-i revin;

– de a contesta masura dispusă;

– de a fi asistată de un avocat si de a comunica direct cu acesta;

– de a solicita informarea unui membru de familie sau a altei persoane pe care o indică;

– de a fi asistată de un medic;

– de a-i fi informati părinții, tutorele sau reprezentantul legal, daca este vorba de un minor;

– de a primi o copie a procesului-verbal întocmit cu aceasta ocazie.

Și pentru tulburarea liniștii publice amenzile sunt mai mari.

O alta modificare legislativă care a intrat in vigoare duminică vizează sancționarea celor care organizează petreceri private si folosesc aparatura muzicala care tulbura liniștea în cartiere rezidențiale cu amenzi intre 2.000 si 3.000 de lei.

Legea în vigoare interzice „organizarea de petreceri cu caracter privat si utilizarea de aparatura muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajari sau in spațiu neacoperit, situate in perimetrul apropiat imobilelor cu destinatia de locuinte sau cu caracter social, în mediul urban”.

De asemenea, în cazul repetării contravenției în termen de 24 de ore, se aplică o amenda de pana la 6.000 de lei sau prestarea a 100 – 150 de ore de activități în folosul comunității.

Cum pot sa intervină polițiștii dacă e pusă în pericol viața unei persoane.

De asemenea, la legea 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române se introduc reglementări noi pentru metodele de imobilizare sau neutralizare a celor care amenința viata unei persoane.

„Desfășoară activități de negociere și asigură intervenția, pentru eliberarea persoanelor lipsite de libertate în mod ilegal, imobilizarea sau neutralizarea persoanelor care folosesc arme de foc ori alte mijloace care pot pune în pericol viața, sănătatea sau integritatea corporală a persoanei; Desfășoară activități specifice, potrivit competentelor stabilite prin lege, ca reactie la acte de terorism iminente sau in desfasurare in scopul impiedicarii ori limitarii efectelor acestuia, neutralizarii actiunilor agresive și/sau a mijloacelor si dispozitivelor utilizate de teroriști”, arată noile prevederi care au intra in vigoare.

Totodată, forțele de ordine vor trebui:

„- sa interzică, temporar, accesul sau prezenta oricărei persoane in perimetrul locului săvârșirii unor infracțiuni sau contravenții, daca prin aceasta ar fi afectata desfășurarea normala a activității organelor abilitate, legată de probarea faptelor;

– să interzică, temporar, pătrunderea într-un spatiu delimitat, marcat sau pe care l-a indicat, intr-un imobil sau mijloc de transport, ori să dispună evacuarea temporară din acestea, a oricarei persoane, daca exista un pericol la adresa vieții, sănătății sau integrității corporale, a sa ori a altei persoane;

– să avertizeze persoanele, prin orice mijloace de comunicare, să inceteze acțiunile ilegale;

– să opreasca forțat și să imobilizeze vehicule, inclusiv prin utilizarea mijloacelor din dotare, in conditiile legii;

– să consulte specialiști ori experți, să solicite și, in condițiile legii, să obțină obiecte, înscrisuri sau relații oficiale de la autorități ori instituții publice, precum și să solicite obiecte, înscrisuri sau relații de la persoane juridice de drept privat ori de la persoane fizice;

– să exercite orice alte drepturi și să îndeplinească orice alte îndatoriri prevăzute de lege”.

De asemenea, polițistul are dreptul de a pătrunde, în orice mod, într-o locuință sau în orice spațiu delimitat ce aparține ori este folosit de o persoana fizică sau juridică, fără consimtamantul acesteia sau al reprezentatului legal, pentru a salva viața sau integritatea corporala a unei persoane, daca exista indicii că în acel spațiu este o persoană aflată în pericol.

Noile reglementări introduc și prezumția săvârșirii unei acțiuni violente împotriva polițistului, dacă persoana care a fost avertizată să nu se apropie continuă să se apropie de politist. Actiunea persoanei dă dreptul polițistului de a interveni, utilizând forță, proporțional și strict cât este necesar pentru a înlătura pericolul și pentru a lua măsurile legale necesare.

Legea promulgată mai introduce o prevedere prin care polițistul trebuie să aibă un comportament civilizat cand își îndeplinește atribuțiile.

„În exercitarea atribuțiilor ce ii revin, potrivit legii, politistul este obligat sa aiba un comportament civilizat, să dea dovadă de amabilitate și solicitudine, respectiv să adopte o atitudine politicoasă și fermă. Polițistul trebuie sa dovedească stăpânire de sine, capacitate de comunicare și abilități de gestionare a situațiilor conflictuale”, prevede textul normativ.

O alta prevedere introdusă printre atribuțiile polițiștilor este ca vor trebui să avertizeze persoanele, prin orice mijloace de comunicare, să înceteze acțiunile ilegale.

Legea a fost adoptata de Parlament in iulie 2019 si promulgata de Klaus Iohannis la finalul lunii octombrie a anului 2019.

Sursa:MEDIAFAX

About the author

Dialog Online

AllEscort