România a ajuns la un procent de 12% deșeuri reciclate selectiv, ultimul loc în UE.

Sistemul Garanţie-Returnare va fi implementat începând din 30 noiembrie 2023.

Din 30 noiembrie, românii vor plăti o garanţie de 50 de bani când vor cumpăra o băutură îmbuteliată.

„România încă se zbate pe ultimul sau pe penultimul loc în Uniunea Europeană la colectarea selectivă a deşeurilor” sunt cuvintele ministrului Mediului, Mircea Fechet. Reciclăm doar 12% dintre deșeuri și e un procent bun, dacă ne uităm la anii din urmă. Acum ne punem toate speranțele în Sistemul Garanţie-Returnare prin care vom plăti cu 50 de bani în plus pentru fiecare băutură îmbuteliată, dar pe care îi vom recupera dacă reciclăm ambalajul.

Adrian Bîlbă, doctor în științe și activist de mediu, spune că plasticul, recipientele din aluminiu și alte substanțe chimice, se vor incorpora în pești, în peștele care ajunge în farfuria noastră.

„Măcar din această perspectivă să ne gândim că până la urmă toate plasticele care nu le reciclăm ajung să fie mărunțite și nu numai de valuri și de vânt și de să se incorporeze în praf, să le avem în plămâni, să le avem în alimentație, să le avem pe masă, cum spuneam, și în consecință, măcar din acest motiv să fim un pic mai mai responsabili”, spune Adrian Bîlbă.

Citește și

Aderarea României la Spațiul Schengen este pe ordine de zi a Consiliului JAI din 5 decembrie. Analist de politică externă: „Un nou refuz al Austriei ar pune presiune pe statele care blochează un proces de integrare”

Consiliul European dă undă verde bugetului anual al UE pentru 2024. Răzvan Botea: Pe noi, ca țară, ne interesează cel mai mult un buget de funcționare al Comisiei Europene

Studiu. Jumătate dintre copiii români nu sunt implicați când se iau decizii. Psiholog: Copilul este transformat într-un confident

The post România e pe ultimul loc în UE la reciclare selectivă. Activist de mediu: Toate plasticele care nu le reciclăm ajung în alimentația noastră appeared first on Aleph News.

About the author