Marius Nistor, liderul sindical din Educație, a anunțat miercuri că un nou protest va avea loc în București, fie joi, fie vineri.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunțat că reprezentanții Municipalității vor autoriza protestele profesorilor.

Nistor a declarat că se estimează că aproximativ 20.000 de participanți vor lua parte la protest.

Marius Nistor, liderul sindical din Educație, a anunțat miercuri că un nou protest va avea loc în București, fie joi, fie vineri. Sindicatele au depus o cerere la Primăria Capitalei și, în funcție de răspunsul primăriei, se va decide în ce zi va avea loc protestul.

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a anunțat că reprezentanții Municipalității vor autoriza protestele profesorilor.

„Greva se poate încheia când guvernul va veni cu o soluție acceptată de profesori. Cu cât se lungește conflictul de muncă, există și riscul amânării examenelor naționale. Totul depinde de guvern. Așteptăm reacția guvernului”, a spus Nistor la finalul unei noi negocieri la Ministerul Educației.

Nistor a declarat că se estimează că aproximativ 20.000 de participanți vor lua parte la protest. Acesta a subliniat că greva profesorilor va continua până când guvernul va oferi garanții privind noua grilă de salarizare și salariul debutanților.

Liderul sindical a respins informațiile emise marți de Ministerul Educației, referitoare la numărul de 15.000 de profesori care au renunțat la grevă, afirmând că aceștia nu sunt membri ai sindicatelor.

„În grevă sunt și nemembri de sindicat. Majoritatea celor care s-au retras (din grevă – n.red.) nu sunt membri de sindicat, deci cifrele prezentate de minister sunt nesemnificative”, a declarat Nistor.

Federațiile sindicale din domeniul educației au solicitat ca începând cu ianuarie 2024, salariul unui profesor debutant să fie echivalent cu salariul mediu pe economie (aproximativ 4.000 de lei în prezent), iar celelalte salarii să fie raportate la acest nivel. De asemenea, profesorii au cerut o creștere de 2.000 de lei brut în acest an.

În schimb, guvernul a adoptat prin ordonanță de urgență o creștere de 1.000 de lei net în acest an (aproximativ 585 de lei net).

Citește și:

Tiny House Festival, primul festival de locuințe mobile din Europa de Est. Evenimentul se desfășoară la Râșnov

Jenna Ortega povestește experiențele de pe platourile de filmare: „Taci și fă-ți treaba”

FOTO. Imagini cu Kate Middleton de pe terenul de rugby. Ce ținută a purtat

The post Greva generală din Educație continuă. Sindicatele anunță un nou protest al profesorilor în București: „Vrem garanții de la guvern pe noua grilă de salarizare” appeared first on Aleph News.

About the author